Ne hagyjuk, hogy a fejünk felett döntsenek

Mi a probléma Rácz Zsófia kinevezésével?

Nagy politikai vihart kavart az elmúlt pár napban, hogy a 22 éves joghallgató Rácz Zsófia ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár lesz azután, hogy a posztot eddig betöltő Illés Boglárkát a Fidelitas elnökévé választották. A jobboldali kurzus egyöntetű hivalkodásba kezdett azután, hogy a többségében kiöregedett kommunista zsarnokok gyülekezetére hasonlító kormánypárti tábor egy fiatal, ENSZ-küldött hölgyet tud felmutatni, a másik oldal pedig konstans zavarodottságban van azután, hogy amíg máskor romantizálva értekeznek a fiatalság bátorságáról, az ifjú generáció közéleti létjogosultságáról és Nagy Blankáról, addig Rácz kinevezése most kritika tárgyát képzi.

Ha túl akarunk emelkedni a szekértáborok egyhangú szólamain, érdemes kihagyni az egész történetből azt, hogy Rácz Zsófia történetesen a jobboldalinak nevezett politikai csoportosulást erősíti. Elfogadható vélemény, ha valaki azért nincs jó véleménnyel az egész történetről, mert már előre úgy látják, hogy nem Rácz és a Fidesz ifjúsági szervezetéből kinőtt hozzá hasonló karrieristák fogják radikálisan megváltoztatni Orbán kudarcokkal teli családpolitikáját, a kettős mérce akkor áll fenn, ha mindezen ellenzékiek arról papolnak, hogy 22 évesen valaki nem lehet államtitkár. 

kep1_5.jpg

De, igenis lehet. Aki azt gondolja, hogy a fiatal kora valakinek szükségszerűen azt is jelenti, hogy nem képes jó munkát végezni helyettes államtitkárként vagy bármilyen pozícióban, az alighanem egyúttal azt is gondolja, hogy egy politikus férfi, 50 körüli, öltönyben jár és már három pártból kilépett.

Márpedig ha a következő évek, évtizedek még mindig a régmúlt narratíváinak jelenben tartásával fognak telni, ember legyen a talpán, akinek elegendő motivációja marad, hogy bármit is tegyen az országáért. 

Rácz Zsófia, de nevezhetjük akár XY-nak is, alkalmatlan, hiszen tapasztalatlan. Így szól a mantra.

Elég lenne egy pillantást vetni az elmúlt harminc év kudarcaira, a sok politikai háttéralkura, aminek a nép itta meg a levét, az uram-bátyám viszonyokat fenntartó vidéki kiskirályokra és máris világossá válna, hogy bizony azoknak az embereknek van nagy tapasztalata a politikában, akik '89-től kezdve módszeresen rombolták le a jogállamot és építettek egy következményektől mentes, a posztkommunista hangulatra folyamatosan rájátszó, kizárólag nyugdíjasoknak politizáló elitet. 

Ha valakinek van tapasztalata, akkor az Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc, Kósa Lajos, Szanyi Tibor, Kövér László, Niedermüller Péter, Szájer József, Horváth Csaba és folytathatnánk a sort. Impozáns listának tűnik? 

kep3_5.jpg

Ők azok az emberek, de kiváltképp Horváth Csaba, ahogy Karácsony fogalmazott, akik tudják, mi az, amiért börtönbe lehet menni. Az automatizált gondolataikhoz ragaszkodnak, tőlük se reformot, se változást nem szabad már várni, egyetlen "erényük", hogy tapasztaltak: három elhazudott, ellopott évtized van mögöttük.

Ezzel szemben itt van egy generáció, amelyik küzd az apátiával és az érdektelenséggel, de jobb napokon mégis megmutatja magát, vagy egy tüntetésen, vagy közösségi akciók keretében. A fiatalság visszafordíthatatlanul jelen van. Nem kell őket heroizálni, nem hősök, nem szakemberek, de egy más világ szele fújja őket a világ körül, sőt, ha az előbb felsorolt úriemberek munkáját nézzük, egy 22 éves ember alkalmatlannak nevezése a korából kifolyólag még bók is lehet. 

Inkább arról lenne érdemes beszélni, hogy Rácz Zsófia kinevezésével egyúttal ismét megmutatkozott, hogy a kormánypártnak mit jelentenek a törvénybe foglalt kikötések. Joghallgatóként diploma nélkül lett helyettes államtitkár a hölgy, miközben a büntetlen előélet mellett másik előírás a diploma megléte. A Fidesz akar valamit, a Fidesz átírja, a Fidesz megcsinálja, ahogy már megszokhattuk, de ennek hangoztatása helyett az ellenzék mégis meghasonul önmagával, amikor Rácz életkorát állítja pellengérre. 

kep2_5.jpg

Nekem sincs szemernyi kétségem se, hogy az Alapjogokért Központban is egykoron dolgozó helyettes államtitkár olyannyira nem fog csodát csinálni, hogyha alkalma lesz rá, már az első munkanapján a narancsos propagandát fogja fújni, ahogy azt tette a kormánypárti médiumokban ezelőtt, de ahogy már említettem, ez a sztori mégsem róla, hanem összességében a fiatal generáció szerepvállalásáról szól. Vajon az ellenzék akkor is az életkorából eredeztethető tapasztalatlanság miatt aggódott volna, ha Nagy Blankáról lenne szó?

Ideje leszámolni a technokrata mítoszokkal és a hagyománnyal, hogy azok a bizonyos zöldfülűek egészen addig várjanak a döntési pozícióba kerüléssel, amíg a hatalomhoz nem aljasodott a személyiségük. Ne várjuk ezt meg, ebben az országban ezerszer nagyobb büszkeség úgynevezett zöldfülűnek lenni, mint úgynevezett tapasztaltnak. 

Képek: Mandiner, Mérce, Index

Fazekas Adrián

DIÁKHANG - mi ez?

A Diákhang célja, hogy párbeszédet és új politikai mentalitást kezdeményezzen annak érdekében, hogy folyamatos háborúskodás helyett konstruktív ötletek irányítsák a közvéleményt, düh helyett megfontolás jellemezze a társadalom döntéseit és nem utolsó sorban a fiatalok gondolkodó, magukért kiállni képes generációt képezzenek. Nem lesz könnyű.

E-mail: diakhangblog(kukac)gmail(pont)com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diakhang.blog.hu/api/trackback/id/tr2715339806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deneskata 2019.12.06. 20:43:05

Én, azt hiszem, rendkívül naiv vagyok. Mindig azt hittem, hogy az államtitkárnak és a helyettesének is sok politikai tapasztalatra van szüksége, okos hozzáértésre ahhoz a területhez, amin dolgozik. Rálátás, elvonatkoztatás képessége, hogy ne csak a részleteket legyen képes meglátni, hanem az általános trendeket is. Mindebből kiindulva azt hittem, a szakmába vágó tanulmányok után sok évig kell dolgozni azon a területen, aminek később irányítója lesz.
De ez nem igaz, úgy tűnik. Mi kell tehát egy államtitkári poszthoz? Nagyjából semmi. XD Elég egy félig kész diploma és jó kapcsolat. Tudás, tapasztalat? Ugyan! Mert "akinek az úr hivatalt adott, annak észt is ad hozzá"

Annie Oakley 2019.12.06. 20:51:58

Szóval a posztoló az előítéletek ellen kíván felszólalni, miközben elég durván sztereotipizálja az idősebb politikus generációt. Grat! Amúgy azt nem értem, hogy a posztoló szerinti korrupt politikusi rétegnek tényleg csak egy gimiből épp kiszédült, diploma nélküli fiatal lehet az alternatívája?? Miért kell a másik végletbe esni? Én akkor is csóválnám a fejem, ha történetesen baloldali lenne. Mert sem élettapasztalata, sem közigazgatási gyakorlata nincs. Én jól emlékszem magamra 22 évesen - éltanuló voltam, mindenféle versenyen elért sikerekkel, azt se mondhattam, hogy az élet nem dobált meg, satobbi, mégis még iszonyúan gyerek lettem volna egy ilyen felelős pozícióhoz. Ami nem ugyanaz, mint tüntetésen szónokolni vagy egy ügy mellett kampányolni.

micimate 2019.12.06. 20:52:42

@dare: Mint említettem, medikát nem lenne jó ötlet kinevezni főorvosnak pl. egy sebészeti osztály élére. Mikor lesz egy orvos alkalmas? Különböző időkben. A rezidensi idő adott, a szakvizsgáig (pláne több szakvizsgáig) mindegyik más idő alatt ér el. A Phd. fokozatról nem is beszélve. (E nélkül a lányom se lehetne egyetemi adjunktus)

Igazad van. Van különbség egy vezető bürokrata és egy orvos között. Az utóbbi gyakran áll a beteg és a sír közé, valódi döntéseket kell hozniuk. A vezető bürokrata nem dönt, csak a döntési folyamatok része. Hogy jó bürokrata legyen, munkát tudjon szervezni, az embereit motiválni, a politikai akaratot (mert sajnos csak az számít manapság)lehetőleg a gazdát kevésbé leégetően prezentálja (ezért tartják) tudás, és gyakorlat kell, sajnos a szamárlétra nem hagyható ki.

Írod, hogy már láttál tapasztalat, tudás nélkül jó vezetőket. Én sajnos nem. Se minisztériumi középvezetőként, sem vállalati vezérigazgatóként, sem sok igazgató, vezérigazgató főnökeként sem. Gazdaságpolitikai vezetőként sem akadt ilyen munkatársam. Sajnos, pedig mindig sok fiatallal vettem körül magamat, és az volt a legnagyobb öröm, amikor szakmailag, helyzetüket tekintve fölém emelkedtek. Például miniszter lett az egyik. No, nem rögtön!

Sorostól legnagyobb bánatomra egy vasat sem kaptam, eltérően az itt tollat ragadott derék bér kommentelők Istenétől, és a Kedves Vezető tisztiszolgáitól. Sajnos nekem vagont kellett rakodnom, és havat lapátolnom egyetemi hallgatóként, de legalább nincs okom leköpni magamat, mint az említetteknek , ha egy gramm becsületük lenne!

micimate 2019.12.06. 21:09:54

@dare: Az ifjúságpolitikai döntésekbe valóban nincs beleszólása, legfeljebb véleménye lehet. Az államtitkár, helyettes államtitkár a politikai döntések végrehajtója. Ezt úgy kéne végeznie, hogy az irányítószervi szabályok szerint munkatársait irányítsa, motiválja, kifelé képviselje, vagyis legyen jó, szakképzett bürokrata, felkészült vezető.

Írja, hogy látott már olyan fiatalt, akinek szakértelem, gyakorlat, tapasztalat nélkül a tanulást átugorva sikeres lett vezetőként. Én viszont sajnos, nem láttam ilyet. Sem minisztériumi középvezetőként, sem vezérigazgatóként, sem igazgatók, vezérigazgatók főnökeként, vagy parlamenti szakértőként. Sajnos! Pedig mindig sok fiatallal vettem körül magam, nagyon jó volt velük dolgozni, és a legnagyobb örömet az hozta, ha szakmailag, tudásban, helyzetben fölém emelkedtek. Például miniszter lett egyikük, de a sor folytatható. no, ez egy nekifutásra egyiknek sem sikerült.

Amúgy legnagyobb bánatomra Soros úrtól én egy fillért nem kaptam, szemben az itt látható bér kommentelők istenétől, és az ő tisztiszolgáitól. Nekem egyetemistaként vagont kellett rakodnom, három műszakban havat lapátolni, de legalább nem kell úgy hánynom magamtól, mint az említett uraknak kellene, ha egy csepp becsület szorult volna beléjük.

kewcheg 2019.12.06. 21:18:05

Én a hölgy hejébe napokon belül beszereznék egy Maserati Ghibli Quattroportét meg egy ötkeruleti szaznégyzetméteres lakast, különben a fideszbe nem foglyák komojan venni....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2019.12.06. 21:23:01

@Scott Tenorman Must Die: Miért? Nagy Blanka melyik minisztériumban volt magas beosztású vezető. te fasz?

dare 2019.12.06. 21:54:25

@micimate: Mint említettem, nem sok hasonlóság van az osztályvezető főorvos, és egy ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkár között.
Ha nagyon akarjuk, felfűzhetjük valamilyen görcsös okságra a viszonyukat, de nem sok értelme van szerintem, ezért inkább nem feszegetném ezt a kérdést.
Egy fiatal orvos nem úgy operál, mint egy idős.
Engem erről nem kell meggyőzni, én is jobban bízok a rutinban, de jelen esetben mi szüksége van a most kinevezett hölgynek a rutinra, amikor neki pont olyan kérdésekre kellene válaszokat keresni, amikre pont nincs meg a rutinja senkinek se.

Az a baj, hogy elveszünk a részletekben.
Nem az mellett kardoskodok, hogy innentől kezdve minden fiatal bármilyen pozíciót betölthessen kor, vagy iskolai végzettség nélkül, szükség van a szamárlétrára is sok esetben, viszont sok esetben a szamárétra például hátrány is lehet.
Ha képzettebb és eltökéltebb a fiatal, akkor talán felesleges is kivárni azt a 10-20 évet neki, mert könnyen lehet, hogy addigra kivész belőle a kreativitás jó nagy része is, ami viszont bizonyos eseteknél hiányozni fog majd neki.
Vonatkoztasunk most el az orvos szakmától, és gondoljunk inkább egy ifjúságpolitikáért felelős posztra, legyen mondjuk egy helyettes államtitkár.
Mivel lesz az jobb neki, ha 10 vagy 15 év múlva fejtheti majd ki az álláspontját, a véleményét az adott területen.
Lehet, hogy addigra már egészen más lesz neki, befásul, kicsit merevebb lesz, nehezebb lesz vele már szót érteni egy fiatalnak, szóval lehet, hogy a kor előrehaladtával az ő esetében nem javulás, hanem romlás következne be.
Itt nem a rutin számít, tehát itt a kreativitás sokkal többet nyom a latba.

Megint félreérthettük egymást, nem arra gondoltam, hogy végzettség, tudás és tapasztalat nélkül bárki könnyen lehet jó vezető, de tény az is, hogy láttam már fiatalt milliárdos céget vezetni huszonévesen.
Ismerek is egy ilyen személyt, 23 évesen már egy milliárdos céget igazgatott (kb akkor ért olyan 3 milliárdot), és a mai napig is ezt teszi (egész ügyesen).
Nem azt állítom, hogy mindenki képes lenne rá, de azért lassan hozzá kell valahogy szoknunk, hogy huszonévesek milliárdos bevételű cégeket vezetnek, és a jövőben ez még inkább így lesz majd.
Nincs szamárlétrájuk, mert vagy nagyon ügyesek voltak valamiben, vagy nagyon szerencsések, vagy apuka vagy anyuka által lettek hamar megtámogatva, és nekik ezt az utat már nem kell végigjárniuk.
Tetszik, nem tetszik de ez van.

Gondolom nehezek voltak a vagonok. :D
Na jó, nem hülyéskedek, az is egy más világ, és ez is egy más világ ami most van.
Nincs forgatókönyv, ki ilyen, ki olyan utat jár be.
Szerencsére nekem se kell leköpni magamat, mivel ha a becsületem akarja valaki a magáéval versenyeztetni, akkor szépen összerakott kis portfólióval kell megjelennie az enyém mellett, szóval nem annyira gáz az enyém se.
Csak tudnám az a sajnos szó miért került be a mondatba :(

Fülig José 2019.12.06. 22:13:12

basszátok meg, nem értelek titeket... ha az az ipari paraszt, súlyosan debil szardarab németh geci szilárd is megmondóember lehet ebben a rohadt maffiában, akkor ez a picsa is simán elmegy. béééégetni mindkettő kiválóan tud, fel vannak véve... ezek bazze ülnek öszödön bekólázva, és fogadásokat kötnek, hogy ki mekora faszságot tud kiagyalni anélkül, hogy égne a Kossuth tér...
-ba, felveszünk egy 22 éves kurvàt altábornoknak
-nebassz! nem mered megcsinálni!
-na fogd meg a söröm(kólám)
...

morph on deer 2019.12.06. 22:16:32

@Indriq:
“ de tudja valaki melyik fiatal demokrata...”

Eredetileg a rendezvényszervezés meg az esküvői-ruhakölcsönzés merült fel most is, de ez már Borkainál sem volt igazán nyerő...
De most őszintén: ő legalább úgy néz ki, mint aki megérdemli a posztot, és még az is kehet, hogy lyukas zoknit sem kell stoppolnia..!

Szerintem bármikor inkább, mint például egy Sarki Cecília! Vagy Rogán Kata. Vagy ....

Pár dollárral többért 2019.12.06. 22:18:46

Törvénymódosítás?
Akkor módosítsunk törvényt, hogy egy ember két ciklusnál nem lehet többször miniszterelnök.

A kis csajnál igazából az a kérdés, hogy kinek a farkát tisztelhetjük benne?
Ezt is csak betolták oda, mert orbán és tolvaj bandája kicsit összecsinálta magát az önkori választások után és többször is utaltak a fiatalok fidesztől való elfordulására.

Ócsak kommunista párt a fidesz.

Eugene Horse 2019.12.06. 22:21:02

Mikor hallottam erről a dologról, egyből az jutott eszembe, hogy vajon ki dugja a kiscsajt (tekintve, hogy egész jó bőr), vagy hogy kinek a kis szeme fénye/kislánya, de aztán rövid guglizás után kiderült, hogy Hit Gyülis a família, szóval innen tiszta a sztori, Némethsanya behajtott valami tartozást, és ennyi a történet, a szektások kaptak egy pozíciót, a Fidesz meg turnézhat azzal, hogy fiatal és nőnemű az új üdvöskéjük. End of story.

Pár dollárral többért 2019.12.06. 22:23:23

ott van orbán kurvája a gazságügyi miniszter, az olyan sötét, mint a föld. Minden héten ömlik a szájából a demagógia, a hazugság, a fidesz propaganda. Azt se tudja mit beszél.
Ja persze az is ősi kommunista család sarja. Csak úgy, mint a fideszben a többség.

morph on deer 2019.12.06. 22:32:57

@dare:
“Mivel lesz az jobb neki, ha 10 vagy 15 év múlva fejtheti majd ki az álláspontját, a véleményét az adott területen.”

Naná, hogy most frissebb, szabadabb és innovatívabb, és kell is az ilyen helyes, fiatal személy, semmi gond ezzel!
Csak akkor miért nem tanácsadó, vagy kreatív munkatárs, vagy bármi hasonló, és miért kell - ügyviteli tapasztalat nélkül - beleilleszteni egy hierarchiába úgy, hogy egyből beosztottjai lesznek, felelőssége lesz, stb., miközben még tanulnia IS kell, hogy ne érjünk meg még egy dajcstamásos sztorit...

Miért kell egy nyilván értelmes, szimpatikus lányt ebbe a helyzetbe hozni?

Mer’ megtehessük, azééé..?

cavalry 2019.12.06. 22:34:24

Kitettek a kirakatba egy jó megjelenésű lányt és lehet róla beszélni. Marketing. Kinevezhették volna dandártábornoknak is akár. Ez egy gumicsont, semmi más. Szakmai érvekkel kár dobálózni, nyilván fogalma sincs semmiről, és különben is jogot tanul nem matematikus, sajnos a gondolkodás nem az ő sportja. A feladatát el tudja látni majd, mert lesz titkárnője aki ismeri az ügyirat szerkesztést, lesz egy pár beosztott aki tudja mit kell csinálni a végrehajtói szinten, megszerkesztik a ügyiratokat. Ő meghallgatja a javaslatokat és jóváhagyja. Mindenki örülni fog, mert nem szól bele a dolgokba, ha meg igen akkor szénné fogják égetni mert ráhagyják ha hülyeségeket akar. Ő majd locsog a tévében és rebegteti a szépséges szemeit, meg máshol is. Királyok is voltak már gyerekkorukban, ő is lehet akármi. Kósa Lajcsinál azért tetszetősebb :) Lehetne külügyminiszter is, hatalmas siker lenne, mindenki őt hívná tárgyalni, elintézne bármit.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.12.06. 22:45:05

Ő egy reklámarc lesz, aki megpróbálja eltakarni az idős, kövér férfiakat a háttérben. Tényleges feladata nem lesz, így az alkalmasság kérdése tárgytalan.

dare 2019.12.06. 22:50:58

@morph on deer: "Mer’ megtehessük, azééé..?"
Há persze, nem is kell többet belelátni ebbe. :D

Muhammad Balfas 2019.12.06. 23:08:42

Sebastian Kurz hány évesen lett külügyminiszter..?Aztán hány évesen kancellár?

Muhammad Balfas 2019.12.06. 23:16:03

@morph on deer: Nyilván szted valami randa lófejű tramplit kellett volna szerződtetni genderisztánból..:)

Grrr 2019.12.06. 23:32:42

Öhm... Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc, Kósa Lajos, Szanyi Tibor, Kövér László, Niedermüller Péter, Szájer József, Horváth Csaba és Folytathatnánk-A-Sort a választópolgárok által politikai érdekképviseletre megválasztott politikusok. Rácz Zsófiát pedig mindenki Magyarországának egy fontos államigazgatási vezetői posztjára nevezték ki. Elég komoly baj, ha nem látod a különbséget.

Grrr 2019.12.06. 23:38:44

Nem ENSZ-küldött volt, hanem ENSZ Ifjúsági Küldött.

Grrr 2019.12.06. 23:51:11

Ez a szűzbeszéde az ENSZ fiataljai között; én nem tudom megkülönböztetni a klasszikus, teljesen semmitmondó politikusi blablától :
www.facebook.com/hunyouth/videos/r%C3%A1cz-zs%C3%B3fia-felsz%C3%B3lal%C3%A1s/430224080706778/

micimate 2019.12.07. 00:23:52

@dare: Kedves barátom! Úgy tűnik, közelítünk. Igaz, Sebastian Kurz itt a szomszédban 25 évesen lett államtitkár, de ő nem minden politikai előzmény nélkül lett az. Lássuk be egy pártelnöki munka adhat némi rutint.

Két nagyon okos főiskolai tanítványom alapította anno a Kordaxot (talán némi szerepem volt is benne), de pont azok a kompetenciák voltak éretlenek bennük, amivel elkerülhették volna a bukást.

Igen, van Zuckerberg, de semmi jele nincs, a szóban forgó ifjú hölgy kvalitásai hasonló erővel már megnyilvánultak volna. Amúgy teljesen más képességek kellenek egy vállalkozás elindításához, mint a bürokrácia sikeres vezetőjének.

Fenntartom, hogy helyettes államtitkár saját elképzeléseket nem tud bevinni a törvényalkotásba, neki csak a végrehajtásban van szerepe akárhány éves. Húsz, vagy száz, ugyanaz a dolga. Nem akarok privatizálni, de engedtessék meg nekem, hogy némi fogalmam legyen erről. Mivel nem akartam ismét minisztériumi bürokrata, végrehajtó lenni az Antall kormány idején hárítottam el közigazgatási államtitkári, az első Orbán kormány idején közgazdasági helyettes államtitkári felkérést egy másik minisztertől. Valahogy jobban éreztem magamat több miniszter személyes tanácsadó stábjának tagjaként. Ott nem kötött a szervezeti fegyelem, saját fejemet használhattam, aztán vagy lett következménye, vagy nem. Néhány, ma is hatályos törvény szövegrészeit sem ezekből a székekből nyílt lehetőségem elkövetni, hanem más, az apparátuson kívüli lehetőségeim okán.

Világít a torony 2019.12.07. 01:18:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Én értem a lendületed, de muszáj lenne helyesen értelmezned a leírtakat.
Magad írtad ezt: " Minden fiatalt undorít az összeköttetésekkel előrejutás."
Erre írtam, hogy amennyiben igaz lenne, a Fidelitas sem létezne.
Hiába mutogatsz rá, hogy kinek a kreálmánya, tudomásul kell venned, hogy nem nyilatkozhatsz mindenki nevében....csupán a sajátodéban.

Nzoltan 2019.12.07. 03:55:15

A diploma hiánya mint kizáró ok, LOL!
A diploma semmit nem mond. Mennyi funkcionális analfabéta, meg munkamélküli balfasz rohangál diplomával...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2019.12.07. 05:14:37

@Nzoltan: Ezt általában a diploma nélküliek szokták hangoztatni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2019.12.07. 05:16:43

@Világít a torony: Miért ne fogalmazhatnék meg egy általános véleményt a fiatalokról? Már miért nyilatkozom ezzel a nevükben?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2019.12.07. 05:18:29

@Muhammad Balfas: Kedves nickváltós narancstálibom! Még mindig csak semmimondó dolgokat puffogtatsz!

Scott Tenorman Must Die 2019.12.07. 05:23:00

nem kicsit kettős a mérce, amikor a libsik gréta thunbergekért meg nagy blankákért lelkesednek

Scott Tenorman Must Die 2019.12.07. 05:40:26

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: hála Istennek egyikben se, mert megbukott a választáson HAHAHA

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2019.12.07. 05:47:01

@Scott Tenorman Must Die: Akkor minek hoztad ide? Milyen kettős mérce? melyik kapott magas állami beosztást? Össze-vissza beszélsz.

Scott Tenorman Must Die 2019.12.07. 05:57:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: biztos azért vagy ilyen értetlen mert nem vetted be a fogvédődet. de elmagyarázom: ha őt választották volna akkor semmi baj nincs ebből a libsiknél. a jó öreg kettős mérce

dare 2019.12.07. 06:24:43

@micimate: Ha közelítünk egymáshoz, akkor lassan meg is értjük egymást. :D
A szóban forgó hölgy kvalitásait jómagam egy árva szóval nem jellemeztem eddig, nem írtam róla sem jót, sem rosszat korábban.
Ha rátermettség alapján kellene őt osztályoznom, akkor biztosan állíthatom azt, hogy nem tartom őt erre a kinevezésre alkalmasnak.
Egy jól eladható szereplő csupán, aki tudjuk jól, hogy nem a kvalitásai alapján jutott ebbe a pozícióba, és nem is azért, mert olyan ötletei voltak eddig az adott témában, ami miatt Novák Katalin úgy érezte, hogy egy ilyen tehetséget azon nyomban, de máris fel kell neki karolni.
Amiről szó volt eddig, az a kora, a végzettsége, és az, hogy képviselheti-e egy fiatal az ifjúságpolitikát helyettes államtitkárként.
Erre voltak nekem az adott válaszaim azok, hogy miért is ne, ebben a mai közegben véleményem szerint egy adott és rátermett fiatal személy (nem pont a szóban forgó hölgy) el tudná látni ezt a feladatot, és ezen állításomat arra alapoztam, amit a környezetemben és a mai világban tapasztaltam.
Szintén nem állítottam azt, hogy hasonló kvalitások kellenének a bürokrácia vezetőjétől egy vállalkozás elindításáig, de sok mai fiatal sikeresen megugraná szerintem ezt a lécet is, és nem azért mondják azt, hogy nagy rájuk az a kabát, mert azt komolyan is gondolják sokan, hanem inkább attól tartanak, hogy mi van akkor, ha nem akar semmilyen kabátot felvenni az adott illető magára.

2010-ben a Fidesz azért kicsit megvariálta ezeket pozíciókat, volt ahol elvett, volt ahol összevont, volt ahol hozzáadott, amiről őszintén mondom, de halvány sejtésem sincs arról, hogy jelenleg egy helyettes államtitkár mekkora fennhatósággal rendelkezik az adott területén, de őszintén szólva nem is nagyon érdekel.
Egy gondolat a kormánynak, és megint egy más struktúra szerint kezd el kormányozni, ahol megint csak találgathatjuk, hogy egy helyettes államtitkár (már ha lesz ilyen jelölés egyáltalán benne) pontosan milyen jogkörökkel is rendelkezik majd.
Nem csak végrehajtás, de fogalmazhat meg javaslatokat is ha jól olvastam ezt, bár nem is igazán ez számít igazán, inkább az, hogy miért nem lehet ezt az egész témát győzelemnek elkönyvelni az ellenzéki térfélen.
Egy 22 éves fiatal lány kerül pozícióba, akinek nincs még diplomája.
Két lehetőség van.
Bravó, tapsvihar, jóval korábban kellett volna ezt meglépni, és reméljük a lendület nem törik meg.
Vagy az, amit reagáltak.
Azt nem értem, miért képtelenek ezt a haszukra fordítani, pedig ez később még remekül jöhetne az ellenzéknek.
Hogyan?
Úgy, hogy innentől kezdve nehéz lenne járatni a nem alkalmas lemezt a kormányzat részéről, de mivel a fiataloktól az ellenzék nagy része is tart, ezért inkább hangoztatják a nem rátermett, meg az ilyenkor szokásos lózungjaikat, mivel kb ők is pont annyira szeretnék pozícióba látni a fiatalokat, mint kb most a Fidesz.
Persze vannak fiatalok, akiket ők is szeretnének (mint pl Kálló Dániel vagy Nagy Blanka) ott látni, de ők pont olyanok, mint amilyen a Rácz Zsófia is.
Azt mondják, amit ők hallani szeretnének.
Az ilyen fiatal jöhet, a kicsit önállóbb már nem kell nekik.
Így azért felettébb érdekes politikát csinálni a fiatalokkal a fiataloknak.
De minden olyan döntés, ahol egy fiatal pozícióba kerülhetett, az már egy mérföldkő.
Ettől kevesebbet már nem, csak többet.

Halibuli 2019.12.07. 07:03:34

"Édesanyám nem strómanja senkinek" Lajos is diploma szűkében van,mégis kerek mondatokban tud hülyeségeket beszélni.

Világít a torony 2019.12.07. 07:24:07

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem elegáns dolog statisztikák és tények hiányában, általánosságokban megnyilatkozni. Semmi nem bizonyítja az állításod. Nagyjából ezek miatt.

Világít a torony 2019.12.07. 07:25:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Csak még egy. Nem a fiatalokról írtál véleményt, hanem a fiatalok állásfoglalásáról.

Fülig José 2019.12.07. 07:37:50

@Scott Tenorman Must Die: szkottiboj, neked beakadt ez a kettős mérce dolog.... feküdj vissza kicsit pihenni.
"ha őt választották volna "....ha nagymutternek gumikereke lett volna...
jáj, birka, térj vissza! a helyettesek szánalmasak!

n3spr3ss0 2019.12.07. 07:54:20

@Kivlov: Az a probléma vele, hogy a közelmúltban nyilatkozta, hogy sokan úgy kezelik a jogot, mint a gyurmát. Igen, látjuk az ő esetében is törvényt módosítanak az alkalmatlansága miatt.

n3spr3ss0 2019.12.07. 07:55:18

@Scott Tenorman Must Die: Csak hogy náluk erre egyetlen példa sincs.

n3spr3ss0 2019.12.07. 07:56:41

@Muhammad Balfas: Kurz miatt nem írták át a törvényt.

midnight coder 2019.12.07. 08:09:12

@dare: A diplomáson és a nem diplomáson belül is lehetnek különféle csoportok. Kevés olyan dolog van, amire valami szociológus jellegű diplomát használni lehet, de ha valami akkor szerintem pont ez.

Történelmi gyökerek 2019.12.07. 09:13:50

Ez a Rácz Zsófia ebben a pozícióban egy báb, egy kirakatember, ugyanúgy, mint Greta Thunberg, csak az utóbbi esetben színtiszta befolyásolásra használják az illetőt formális pozíció nélkül.

CCnick 2019.12.07. 09:27:08

Botka L. 21 évesen 3 év MSZP-s pártkarrier után lett listán ogy képviselő. Gondolom a mostani tiltakozók 94-ben is őrjöngtek, hogy egy 21 éves hogy kerülhet ilyen felelős pozícióba

Laczkó András 2019.12.07. 09:53:46

@micimate: Korábban magam is hasonlóan fogalmaztam. Való igaz a legtöbben nem ismerik a kormányzás működését, azt, hogy melyik titulus milyen jellegű munkát takar, vagyis milyet kellene ... Az orvosos hasonlat nagyon jó.

dare 2019.12.07. 09:54:58

@midnight coder: Igen, ez is jó lehetne még.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.12.07. 09:55:05

@CCnick: Gondolom, a képviselőségnek is kizáró oka a diploma hiánya.
Segítek: nem az. Ezért nem is kellett jogszabályt módosítani, hogy kinevezhető legyen.

Cycmen 2019.12.07. 09:59:36

@Lord_Valdez: Senkit se érdekel az életkora. Az a baj, hogy a személyre szabott jogalkotás egy rendkívül káros gyakorlat.

Így van, ez hatalmas ostobaság!
Másrészt bár a kor nem érdem és egy frissebb tudású fiatal a saját területén valamiből többet tud mint egy idősebb, viszont az élettapasztalat rengeteget számít, így a tudása kevés lesz, ugyanis a mindennapokban a harcokat jórészt nem szakmai vonalon kell megvívni!

Nancsibacsi 2019.12.07. 10:19:04

Sok itt az irigy ember. Sokkal jobban tennétek, ha elkezdenétek tanulni/dolgozni, és a saját területeteken érnétek el olyan eredményt, hogy ne kelljen egy 22 éves államtitkár helyettesre irigykednetek.

Cycmen 2019.12.07. 10:37:13

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ezt általában a diploma nélküliek szokták hangoztatni..................

Huh, nehogy én is olyat írjak, amiből kiderül, hogy csak okj-s képzésem van! :D
Ugye neked azért van diplomád, okos kis buzibarátom! :P

micimate 2019.12.07. 10:40:13

@dare: Állítólag az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor az elszabadult hajóágyúként viselkedő excentrikus és rettegett császár, Róma szenátusát súlyosan megalázva, konzullá tettette kedvenc lovát, Incitatust. Hát igen! E cselekedet következményét meg lehet nézni a történelemkönyvben.

Nos, az a fő bajomon, hogy ebben az országban, dicső jelenünkben elég nehéz Zsófika kinevezéséről olvasva a déjà vu érzését elkerülni.

Így talán már nem is gondolunk annyira eltérő dolgokat erről a hihetetlen arroganciáról, mely minden értelmet, szabadságot, jogot csuklóból számol fel, most éppen azt bizonyítva, hogy a minisztériumok, maga a végrehajtó hatalom milyen nulla súlyú egy párt és annak kiváló vezetői mellett. Súlytalan, ostoba emberek viselnek miniszteri, államtitkári címeket, hirdetik kapitális butaságaikat. Ők a rendszer igazi propagandistái.

A mese erről szól. Ezt sem ellenzék, sem gondolkodó jobbközép beállítódású (magamat kissé talán elfogultan ide sorolom) nem nézheti felháborodás nélkül.

Ez a szende tyúkocska nem alkalmas valódi minisztérium helyettes államtitkári posztjára, elsősorban azért mert elhiszi, hogy ő erre a feladatra alkalmas. Lehet replikázni, hogy Kurz! Mégsem lehet, hiszen őt nem a kormányzó párt aktuális üdvöskéjeként húzták élő, hanem bonyolult politikai játszma részeként próbálták a rövidesen győztes párt elnökét ezen a módon semlegesíteni.

Tegyük fel mégis, hogy tenni tudna az ifjúságért. Ez ugyan komolytalan ötlet, de játszunk. Jó politikai marketing szakértőkkel még fel is lehetne építeni. De nem minisztériumi vezetőként. Kezdeményezhetné a médiában (ellenzékiben is) például ifjúsági parlament létrehozását és működtetését. A Fidesz e törekvés mögé állhatna. El lehetne érni, hogy Zsófika legyen az elnök. a végrehajtó hatalmon kívülről folyamatosan jelen lehetne. Elvehetné a muníciót az ellenzéki fiatalok elől, hiszen e parlamentben minden irányultságú fiatalnak lehetne úgy helyet találni, ahogy a profi (nem 20 éves) politikai marketing tervezők jónak látják. Ha nem értik a leírtakat, olvassák el Vance Packard Rejtett rábeszélők című könyvét. És a lehetőségek sora még hosszú!

Amúgy Isten ments, hogy ez a gátlástalan hatalom eljusson idáig, hogy az ökle helyett az észt kezdje el használni. Akkor végleg fel lehet adni mindent.

Cycmen 2019.12.07. 10:41:15

@Nancsibacsi: Szerintem nem a lányt irigylik, hanem a barátját! :D
Amúgy jópofák ezek a libsiprolik a dumájukkal, mert a prímszámos agyalágyult Gyurcsányt, meg kvázi hatalomba segítik!

dare 2019.12.07. 10:43:39

@Laczkó András: Magyarázd már el miért jó az orvosos hasonlat kérlek.
Ha meg akarsz tudni valamit egy tinédzserről, akkor célszerű őt magát, vagy a korosztályát megkérdezni ilyen esetben, és nem szociológust vagy közgazdász segítségét kell kérni totál kétségbeesett fejjel, mivel azokat a problémákat, vágyakat, érzéseket, lehetőségek választását pl továbbtanuláshoz vagy bármihez, azt a korosztálya tudja majd jobban.
De egy fiatal nem műteti vagy kezelteti magát más korabelivel, mivel ebben az esetben nem az számít, hogy milyen gyógyterápiát javasol a kortársa, hanem azt fogja figyelni, hogy lehetőleg szakértő kezek ápolják.
Csak magadból indulj ki, gondolom voltál fiatal, ha beteg voltál oké, orvoshoz mentél, és lehetőleg nem a korodbeliekhez, mivel láttad a korodbeliek hogyan csapják szét magukat a szórakozóhelyen ganaj merev részegre, és azt is tudod, hogy akiket ismersz, azokat kegyelemkettesekkel rugdosták át a vizsgákon (persze ettől még lehettek jó orvosok, mivel a rutint az évek hozzák majd meg neki), szóval ez esetben inkább kerülöd az ő jó tanácsaikat.
Viszont ha bármi mást, de tényleg bármit meg akartál tudni, akkor kihez fordultál?
Vannak kérdések, amik esetében a tanárokhoz, a szülőkhöz persze, de zömében csak a korosztályoddal beszélgettél te is nem?

Cycmen 2019.12.07. 10:46:40

@micimate: Állítólag az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor az elszabadult hajóágyúként viselkedő excentrikus és rettegett császár, Róma szenátusát súlyosan megalázva, konzullá tettette kedvenc lovát, Incitatust.

Köszönjük Emese ezt a remek hasonlatot, meg azt is, hogy amikor hatalomban volt a fajtád, akkor mindent elkúrt, majd átadta a kormányzást egy libatolvajnak!
Zsófika ilyen, olyan, meg amolyan, de szerintem ezerszer jobb, mint a ti nőitek, Kunhalmi, Bősz, Vadai, Bangóné, Szél, meg az újra feltűnő Lendvai!
Pofát súlyba!

Cycmen 2019.12.07. 10:50:36

@micimate: Bocs, csak az elejét olvastam, arra a válaszom továbbra is érvényes, viszont a többi nagy részében van igazságod! Sorry.

citrix 2019.12.07. 10:54:42

A gond nem Zsófiával van. Fiatal, okos és kifejezetten figyelemreméltó lány/nő. A gond a pártállammal van, a személyi kultusszal. Azzal hogy Orbán ("a" fidesz) napra készen, napi érdekei szerint személyekre szabva alkot(tat) törvényeket amiket a bábszínháza kérdés nélkül azonnal megszavaz. A látszatát se kelti a jogállamnak.

Belzebubo 2019.12.07. 11:04:55

@Cycmen: nem a személyével van a baj. Igazából sokat - semmit - nem is tud róla a legtöbb ember. Egy baj van vele: fideszes. És fideez-módra nevezték ki. És fidesz ideológiát akar majd lenyomni a fiatalok torkán... (legfeljebb még többen elmennek)

Laczkó András 2019.12.07. 11:08:13

@dare: Nem a 22 évvel és a diploma nélküliséggel van gondom. Neki tényleg lehetnek (bár szerintem csak a saját klaszterén belül) jó, előremutató, fontos, építő jellegű meglátásai, a saját korosztályát illetően. Nem is ez a lényeg ... (szerintem) . Sokkal inkább az, hogy az általam tanultak, megtapasztaltak alapján a "pozíció" nem stimmel. Egy helyettes államtitkár (HÁT) nem önállóan "ötletel", nem egyedi meglátásokkal "jön elő", nem ez a dolga. Az a dolga, hogy a "politikai-szakmai" akaratot átültesse a gyakorlatba, ehhez irányítson és vezessen egy szakértő apparátust. Természetesen egy HÁT is meg kell hogy tudjon fogalmazni új dolgokat, ki kell tudnia találni egyedi megoldásokat, eljárásokat, de csak a "hogyan" kategóriában nem pedig azt hogy "mit". A "mit" az politika, jó esetben szakmapolitikai és szakmai kérdés. Miután döntés született a "mitről" (leginkább szakbizottsági, miniszteri, államtitkári szint) akkor jönnek a bürokraták a HÁT-ok és a kitalálják, kimunkálják a "hogyant". Egy kórház életében egy fiatal rezidens orvos is jól felismerheti az összefüggéseket (pl.: betegutak szervezése, beteg-orvos találkozások, információ átadás, komplex több szakmát érintő terápiás esetek megfelelő összehangolása, stb stb.) ami tényleg fontos és előremutató. Azt is jobban láthatja mint egy 60 éves professzor, hogy a fiatal páciensek a betegségterhek mellett milyen egyéb problémákkal küzdenek meg az egészségügyi ellátórendszeren belül, és ezekre a kérdésekre adekvát válaszokat is adhatnak. Mégis a legvégén, amikor "bele kell vágni" a betegbe ott tudás és tapasztalat kell. Egy kórházigazgató, és a menedzsment szerintem a politika a sebész a bürokrata.

dare 2019.12.07. 11:10:15

@micimate: Senki nem nézi felháborodás nélkül, sőt.
De jelen esetben egy 22 éves kinevezése miatt megy a paláver, miszerint képtelen lesz ellátni a feladatát ilyen fiatalon, végzettség nélkül, szamárlétra nélkül, stb.
Én erre azt mondom, hogy vajon mi lehet olyan veszettül bonyolult egy ifipolitikáért felelős helyettes államtitkári posztban, amit egy lesajnált 22 éves ne tudna elvégezni, holott az élet számos területén lehet látni olyat, hogy a fiatalok jól megállják a helyüket a posztjukon.
Itt a fő kérdés az, hogy lehet-e 22 éves ember ilyen pozícióban, vagy nem?
Én azt mondom miért ne.
Aki azt mondja, hogy nem, az magyarázza el, hogy miért nem alkalmas rá.
Miért nem sikerülhet neki ez jó politikai marketing szakértők nélkül is?
Tegyük fel teljesen szabad kezet kap, azt csinál amit akar.
Miért bukna el miniszteri vezetőként törvényszerűen?
Miért kellene előtte ifjúsági parlamentet létrehoznia?
Vagy már az óvodában egy külön sarokban erre a kinevezéssel járó feladatkörre kellene őt kondicionálni, hogy nehogy elvérezzen éles szituban.

Szóra kész Szókratész 2019.12.07. 11:14:25

@Laczkó András: Kurz is diploma nélkül volt államtitkár húszas éveiben..

Cycmen 2019.12.07. 11:18:02

@Belzebubo: És fidesz ideológiát akar majd lenyomni a fiatalok torkán... (legfeljebb még többen elmennek)......................

Aki nem akarja, annak nem lehet lenyomnia semmiféle ideológiát a torkán, az érvelésed meg furcsa amúgy, hiszen mit képviselne egy kormányzati tisztviselő, a világon egy párt sem olyan hülye, hogy más ideológiát képviselő funkcionáriusokat válasszon ki!
Az "elmennek", meg remek demagógiai fogás, de az Orbán kormány alatt nyílt ki az EU-s munkaerőpiac, ergo csak sejteni lehet, hogy a szoci kánaánból hányan tipliztek volna anno, de vannak sejtéseim!

Laczkó András 2019.12.07. 11:18:27

@Szóra kész Szókratész: Ebben igazad lehet. Be kell vallanom, semmit nem tudok a "sógorok" államigazgatási, államszervezési dolgairól. Mint fentebb említettem az államtitkár az még "politikai" leginkább "szakmapolitikai" kategória. Pont azért vannak "alattuk" a HÁT-ok, hogy a "bürokrácia" szabályaival, útvesztőivel ők foglalkozzanak, ők valósítsák meg az akaratot.

dare 2019.12.07. 11:28:48

@Laczkó András: Pedig ha az orvosos hasonlattal jösz, akkor pont a 22 évvel és a diploma nélküliséggel van a gondod, én ezt nem tudom még a leírtak függvényében se másképpen értelmezni.
A szakpolitika segíti a HÁT-okat, és nem hátráltatja.
Értem az aggályaidat, de ezek eddig annyira nem kerültek szóba még, és őszinte leszek, a HÁT-ok feladatkörét én se tudom pontosan mit is takar, szóval ha az ifjúságát nem ebben a pozícióban tudná jól kamatoztatni, akkor az úgy teljesen érthető miért válik így értelmetlenné a kinevezés.
De jó, én befejeztem ezt itt.
Soha senkit ne jelöljenek 22 évesen ilyen pozícióba, és akkor rend lesz végre sok ember lelkében.
Ha ezen múlik a béke, én nem, ellenzem.
Akarom mondani én nem ellenzem. :D

teéjesenmindegy 2019.12.07. 11:29:22

Grata Thurnberg 16 éves, 10 osztályt csinált, itt örömködik miatta a ballib média, hogy az új generáció így meg úgy.
Nagy Blanka 18 éves, érettségije se volt, annyit tudott a világról, hogy bassza meg Orbán magát - ő is az ifjuság hangja.
Amikor 18-20 éves részeg idióták az Oktogonon bajszosszaroztak az is előrehaladó.
Ha jól rémlik akkor az osztrák kancellár valami 26 évesen lett külügyminiszter, és nem fejezte be az egyetemet. Akkor bezzegország volt ausztria.
A 25 éves képviselő az égbe rúgta az Ok boomer kifejezést - az index itt örvendezett, magyarázta, hogy az öregek mind hülyék, az újak, azok aztán.
Martin Schulznak tényleg 8 osztálya van, vagy csak pletyka? Mindenesetre amit ő mond az is nagyon nagyon demokratikus és haladó.

Na, de ha a jobboldal nevez ki egy 22 évest- na az már a diktatúra.

Laczkó András 2019.12.07. 11:32:07

@dare: "Itt a fő kérdés az, hogy lehet-e 22 éves ember ilyen pozícióban, vagy nem?
Én azt mondom miért ne."
Azt gondolom nem ennyire egyszerű a válasz. Készséggel elismerem, nem tudom pontosan, hogy az adott minisztérium adott államtitkárságának adott helyettes államtitkárának mi a pontos feladata, de gyanítom ezzel nem vagyok egyedül. Ezért én csak általánosságban tudom azt írni, hogy a HÁT pozíció nem tölthető be tudás és bürokratikus tapasztalat nélkül.
A te és az én álláspontom között szerintem alapvetően ennyi különbség van. Nem Zsófi személyével van gond, hanem azzal hogy szerintem olyan pozícióba kerül-került, ami nem az ő jelenlegi kvalitásainak való. Én sokkal jobban el tudnám képzelni valamilyen tanácsadói, vagy szakértői szerepkörben az államtitkár asszony mellett. Ugyanakkor, ahogy fentebb írtam, nem tudom, hogy a konkrét HÁT pozíció mennyire "klasszikus" HÁT pozíció. Az is lehet hogy nem az, tekintettel arra, hogy itt az EMMI-ről van szó, és itt az államtitkár asszony "kvázi miniszter" akkor a HÁT lehet kvázi államtitkár is az meg legalább részben politikusiszerep ... Bonyolult ez! :)

teéjesenmindegy 2019.12.07. 11:46:27

@citrix: "Orbán ("a" fidesz) napra készen, napi érdekei szerint személyekre szabva alkot(tat) törvényeket"
Hát ez tényleg rettenetes. Maradhatnának még az aranybullában leírt dolgok, nem?
Mit kell itt napra készen törvényeket hozni? Jó minden ahogy van. Tulajdonképpen minek a parlament egyáltalán? Ott vannak a régi jó törvények, azt kész.

Belzebubo 2019.12.07. 12:05:31

@Cycmen: dehogynem... csak jó sok helyen jó dokszor kell harsogni, a más vélemènyeket meg nem szabsd hagyni megjelenni. Adott esetben kirúgással, vagy fenyegetéssel alátámasztva. Egyébként jellemzően fideszes - állampárti/pártállami a logikád, hogy a szaktisztviselőnek a Párt ideológiáját kell képviselnie. Ugye már Csurka is megmondta, hogy a szakmaiság kommunista ármány... Láthatóan nem ismered a demokratikus világot és annak a működését, ha ilyet mondasz. A világ boldogabbik felén s szaktisztviselő a törvények és jogszabályok alapján dolgozik - már persze, ha azokat nem hasraütéssel hozzák és erőből nyomják át. Na meg be is kéne tartani “oszt jónapot”... A külföldre menekülők nagyobb része valóban nem politikai okból ment el, hanem a kilátástalanság miatt. És akkor most ez jobban fényezi a fidesz(=ovi) uralkodását?

randomgenerator 2019.12.07. 12:11:20

"Aki azt gondolja, hogy a fiatal kora valakinek szükségszerűen azt is jelenti, hogy nem képes jó munkát végezni helyettes államtitkárként vagy bármilyen pozícióban"

Hehe, ahhoz kétség sem fér, hogy nem igazán képes, egy 22 éves nem sokmindenre alkalmas, legalábbis ha érdemi munkáról van szó hisz nem nagyon érthet semmihez eléggé. A gondolat, hogy tapasztalattól függetlenül mindenki pont ugyanúgy tud ellátni egy munkakört még kommunistának is nagyon szélsőséges. Az alkalmassága főleg abban merül ki, hogy fiatal, hogy nő az plusz pont, meg van kis tapasztalata adminisztrációban, ami nyilván kell. Alapvetúen titkárnő segédnek lenne megfelelő, de ha már fiatalságügy akkor persze lehetnek ötletei, habár ennyi idősen az ember általában még csak szajkóz olyan dolgokat amikhez ugyanúgy nem ért (lásd a sok klímaválságos tizenéves szakértőt akit sikerült kiterelni az utcára).

citrix 2019.12.07. 12:29:58

@teéjesenmindegy: Szerinted egy bábszínház az parlament? Ha egy kocsmára azt írják hogy Nemzeti Balettintézet akkor onnantól az már annak tekinthető? Az a ház a Duna partján ahol Kövér elvtárs a házmester, az a Nemzeti Bábszínház. Parlamentnek nevezni csak azért mert volt valaha az is, ordas hazugság.

BiG74 Bodri 2019.12.07. 12:35:27

22 évesen két probléma lehet.
Az egyértelműen kevés tapasztalat és a fiatalokra jellemző aránytalanság.
Az aránytalanság alatt értendő, hogy a lendület, a fiatalos kockázatlebecsülés nagyobb részt vállal, mint a józanság, tisztelet, a helyzetek átgondolása.
Vannak komoly pozíciók, amikbe egy húszas jó. Lehet ez is ilyen.
Viszont az tény, hogy fiatalként a tapasztalatlanság, kiforratlanság, hátrány. Tetszik, nem tetszik így van. Persze ezt egy huszonéves nem fogja látni, maximum megtapasztalni.
A politikai elhivatottsága, az pedig pont az ami megint egy adag méreg a rendszerbe.

Cycmen 2019.12.07. 12:38:57

+@Belzebubo: dehogynem... csak jó sok helyen jó dokszor kell harsogni, a más vélemènyeket meg nem szabsd hagyni megjelenni. Adott esetben kirúgással, vagy fenyegetéssel alátámasztva.

Mint például az index? Vagy ahogy a Katonában hallgattatták e a libsik a színészeket? Vagy ahogy a fészbuk teret enged sok szarnak ami jó a libsiknek, másokat viszont egyből tilt Vagy amikor rendszerváltáskor színtiszta balos volt a sajtó? Vagy ahogy a függetlennek kikiáltott újságírók kikötnek ellenzéki pártoknál? vagy ahogy Bayer kitüntetésekor hisztériakampány kezdődött, közben mocskos szájú balos újságírók sokkal nyersebb kifejezéseikért ünneplésben részesültek? Kettős a mércéd haver, nálam ez nem jön be, ne strapáld magad!

droid_ 2019.12.07. 12:51:47

@Lord_Valdez: senkit sem erdekel? meg nem lattam olyan cikket vagy posztot amiben ne szerepelt vola az eletkora.

teéjesenmindegy 2019.12.07. 12:59:05

@citrix: Ja, igen ezt mindig elfelejtem.
Ha a fidesz megszavaz valamit akkor bábszínház. Amikor az mszp-st hordágyon kellett bevinni szavazni, akkor az demokrácia volt.
Ha a fidesz nyer, akkor diktatúra meg agymosott birkák a szavazók, ha a ballib akkor működött a demokrácia, és a nép változást akar.
Ha 18 éves annyit mond, hogy Orbán bassza szájba magát, akkor az a lázadó és haladó ifjúság, ha 22 évesen valakit kineveznek, akkor az diktatúra.

BiG74 Bodri 2019.12.07. 13:23:18

@teéjesenmindegy:
Ha ennyire összemosunk mindent,akkor miről szól a csevej?

Cycmen 2019.12.07. 13:30:43

@BiG74 Bodri: Talán mert minden komplex, meg mert ti adott esetben összemostok ennél még cifrább dolgokat is, valamint mert nem árt benneteket emlékeztetni a viselt dolgaitokra, amikor elkezdtek moralizálni álproblémákon!

ubermeister 2019.12.07. 13:37:31

teéjesenmindegy: Remélem valamelyik fidesznyik kölyke orvos akar lenni, ezért megszavazzák hogy neki nem kell orvosit végeznie, majd a te családtagod műti. Gondolom a demokrácia diadala lesz szerinted

mgdé 2019.12.07. 13:46:36

@FILTOL:

"szakmai itt jobber nem lehet"

Megfogalmaznád 3 mondatban, hogy szigorúan csak szakmai szempontok szerint pontosan mihez is ért Zsófi? Mert a köznek erről sajnos sejtése sincs. Csak arról, hogy se diplomája, se közigazgatási gyakorlata. Tessék, tied a pálya ...

teéjesenmindegy 2019.12.07. 13:52:01

@ubermeister:
Akkor miért az van kiemelve, és folyamatosan nyikorogva, hogy 22 éves, és miért nem az, hogy diploma. Mondjuk ha diploma, akkor neki lehet állni baszogatni másokat is, ugye?
Mintha a lánglelkű táncosnak is lett volna valami gond a diplomája körül, Kunhalmi Neymárnak is, ugye?

mgdé 2019.12.07. 13:53:29

@MAXVAL bircaman közíró:

A Szent Hegy szerzetesei szerint ebben (is) tévedsz, s bűnös lélek vagy.

mgdé 2019.12.07. 14:43:27

@Cycmen:

"Szerintem nem a lányt irigylik, hanem a barátját! :D"

Te meg vigasztald meg a barát feleségét.
Mondjuk a közvetlen formában nyújtott vigaszon túl egy államtitkári kinevezéssel is, lévén azon azért nagyobb a gyémánt.
:P

turbo2 2019.12.07. 14:50:16

Az a baj, hogy nem a korral van baj, hanem a tapasztalatok hiányával. És lehet, azt mondani, hogy a fiatalok így vagy úgy, de előbb utóbb mindig mindenhol az van, hogy valaki HOZZÁÉRTŐNEK kell visszalapátolni a tehénbe a szart. És lehet, hogy furcsa , de a tapasztalatot semmi más nem adja meg mint az idő és néhány munkahely. Ettől még a kishölgy kiválóan beválhat a kormányban, hiszen eddig sem a szakmailag megalapozott döntéseken volt a lényeg....

teéjesenmindegy 2019.12.07. 14:55:31

@turbo2: "hiszen eddig sem a szakmailag megalapozott döntéseken volt a lényeg...."
Na igen. Csak az a szakmai meg az a szakértő akit ti annak mondtok.

turbo2 2019.12.07. 14:59:25

@teéjesenmindegy: Na ez itt a baj! Hogy az emberek egy részének csak annyi esze van, hogy baloldallibsimegfideszfasiszta! Neked is! Az , hogy az emberek több mint fele leszarja ezt a felosztást és esetleg elvárná MINDENKITŐL, hogy SZAKMAI döntések szülessenek az ország sorsát illetően, na az magas , érthetetlen libsibolsi hozzáállás. Azt persze az agyhalottak elfelejtik, hogy a baloldali szavazó szembefordultak a Gyurcsány érával... Egyetlen példátmondj, ahola fidesz szavazók megbüntették a tolvaj, haza "áruló" maffiózókat!! Nem tudsz! Szóval SEMMI erkölcsi alapotok nincs az agyhalott libsiket kritizálni. Ők legalább néha gondolkodnak. Ez a jobboldalról nem mondható el.

Weißkopf 2019.12.07. 15:30:39

@Belzebubo: "Ugye már Csurka is megmondta, hogy a szakmaiság kommunista ármány." Érdekes, én úgy emlékszem, ez Kövér et. szájából hangzott el így: a szakértelem bolsevista trükk.

Weißkopf 2019.12.07. 15:35:42

@Indriq: "esetleg dajcs esett f*sszal előre a csajnak" Nocsak, Tompika pedofil lett? (Merthogy apja lehetne Zsófikának.) Szegény Dajcs, miatta még nem módosítottak anno törvényt, ezért meg kellett várnia a diplomaosztót, csak utána vehette át ifjúsági és sportminiszteri kinevezését.

CCnick 2019.12.07. 16:09:46

@Lord_Valdez: ez azért nagyjából a kinemszarjale kategória. Ha lenne már egy művelősésszervező vagy könyvtáros papírja akkor megtapsolnátok vagy ugyanezek a posztok és kommentek akkor is megszületnének?

micimate 2019.12.07. 16:16:47

@dare: Úgy tűnik a nézetazonosságunk elmarad. Sajnálom, mert alapvetően szimpatizálok soraival, de engem a tények ismeret - bármilyen fájdalmas is- nem enged azonos platformra.

Nos, az a feltételezés, hogy egy gimnáziumi érettségivel rendelkező, semmihez sem értő (ne legyünk rosszmájúak, hogy valamihez azért ért) közigazgatásról legfeljebb hallomás szintű ismeretekkel alkalmas helyettes államtitkárnak, elnézést kérek de szamárság. Jobb esetben bájos naivság -soraiból nekem ez jön le - a sok negatív IQ-jú Fidesz rajongónál pedig a hülyeség természetes állapot.

Ha tetszik, ha nem Zsófika Caligula Viktorunk konzullá kinevezett lova. Annyit a jóravaló paripa is érthetett az államigazgatáshoz, mint ez a kétségkívül igen mutatós ifjú hölgy. Persze, ha ő alkalmas, akkor minden érettségizett, mondjuk a Tescóban árufeltöltőként dolgozó ifjú alkalmas. Engem elsősorban a Fidesz arroganciája zavar, amellyel megalázza a teljes köztisztviselői kart, semmibevételüket ennél ékesebben nem lehetett volna megjeleníteni. Sok ezer alkalmatlan, semmihez nem értő ember, hiszen még helyettes államtitkárt is az utcáról kell hozni a nyakukba. Ha még köztisztviselő lennék, most biztosan felállnék.

Mi a dolga a helyettes államtitkárnak, amit Zsófika nem tudna ellátni? -kérdezi. Kezdjük inkább a mezei gyakornokkal, előadóval. Ha valóban kíváncsi rá, javaslom a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mintatanterveinek tanulmányozását! Mi a fenének van ilyen egyetem. Elég, ha valakinek elég formás a feneke, és megfelelő társaságban riszálja. Közigazgatáshoz nem ért. Annyi baj legyen. persze, akkor miért tartunk fel olyan felesleges kompetenciákat nyújtó iskolát, mint ez, ahol Viktorunk ékesen szóló beszédeket tart, no meg hűséges fegyverhordozója, Kövér László is.

No, ez csak a belépő. Mint említettem, testközelből ismerem az államtitkári, helyettes államtitkári "munkaköri leírásokat", a kompetenciákat, melyek ha komolyan gondolja a kinevező a már bizonyított közigazgatási szakembernek rendelkeznie kell!

Mi lehet olyan veszettül bonyolult e pozíció betöltésében, amire Zsófika ma még alkalmatlan? kérdezi. Nos, a jó színvonalú munkája nagyjából olyan bonyolult mint egy jól felkészült szívsebészé, vagy nagyvállalati műszaki vezérigazgató helyetteséé (tudom nekik mi kell, bár én nem műszaki vezérigazgató helyettes hanem általános helyettes, illetve vezérigazgató voltam)

Bájosan naiv a "Tegyük fel teljesen szabad kezet kap, azt csinál amit akar." mondata.

Hogy kell érteni? Zsófika ifjúságot érintő kérdésekben utasíthatja a Magyar Országgyűlést? Varga Mihály Zsófika bölcs útmutatása alapján nyújtja be az éves költségvetés tervezetet? Végre valaki rendet tesz az otthonszülés szabályozásában. Jó, ha valaki zseniálisan átlátja a bölcsődei dajkák, az óvoda, általános iskola, középiskola pedagógusok, egyetemi oktatók eddig helytelenül végzett tevékenységét! Végre megszülethetnek a z igazi nép-nemzeti-türk tantervek. A szociálpolitikában is igazodni fog az egész közigazgatás, az állami bevételek újra osztása Zsófika mély bölcsességéhez. Azt már nem is említem, hogy végre helyére kerül a nők, és a fiatalok esélyegyenlősége! Természetesen Zsófikának kell megmondani a családjog, a fiatalokat érintő Btk. szakaszok kívánatos változtatásait! Nem folytatom, talán így érzékelhető, hogy milyen realitása lehet Zsófika (vagy bárki más) "szabad kezének"

Ja, és még egy! Amiket soroltam, azok csak kicsi részét képezik azoknak a területeknek, melyeken egy ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak ismeretekkel kell rendelkeznie!

CCnick 2019.12.07. 16:21:08

@Weißkopf: Nem emlkezhet mindenki mindenre

orulunkvincent.blog.hu/2012/09/22/olcso_bolsevista_trukk_avagy_a_szakertelem

"Csurka István egyébként nem a szakértelmet nevezte olcsó, bolsevista trükknek, hanem a szakértelemre hivatkozást. Még azt sem állítom, hogy ebben nem volt semmiféle igazsága. Antall József Bencze Izabellától Bogár Lászlóig kóklerek egész hadát szabadította ránk, de a velük szemben álló old guard szakértelemre hivatkozása joggal bőszíthette fel Csurkát."

teéjesenmindegy 2019.12.07. 17:30:03

@turbo2: "az emberek több mint fele leszarja ezt a felosztást és esetleg elvárná MINDENKITŐL, hogy SZAKMAI döntések szülessenek az ország sorsát illetően, na az magas , érthetetlen libsibolsi hozzáállás. "
Te, okoska, és mesélj szerinted ki a SZAKMAI?
Ugyanis elmondom, hogy kétféle szakértő/hozzáértő létezik. Az egyik aki a kormányoldalon van, a másik meg az ellenzékin.
És ha nem vetted volna észre, ami döntést az egyik (kormányoldali) meghoz azt a másik bírálja. Csak olyankor a rohadtul független és hiteles, és mértéktartó sajtó a másik oldal bírálatát úgy tálalja, hogy a SZAKMA meg a SZAKÉRTŐK. Ha majd kormányváltás lesz, akkor meg nyilván fordítva lesz - bár, tegyük hozzá, hogy régebben még az ellenzéki bírálatot úgy tálalták, hogy az "ellenzéki szakértők " véleménye szerint.

teéjesenmindegy 2019.12.07. 17:31:36

@Weißkopf: Tehát akinek egy 22 éves nőre feláll az pedofil.
Te minek vagy a szakértője?

teéjesenmindegy 2019.12.07. 17:41:32

@micimate: "Végre valaki rendet tesz az otthonszülés szabályozásában."
Az ifjúságügyért felelős akárkinek pont ez a dolga.

dare 2019.12.07. 18:45:35

@micimate: Nem feltétlenül kellett volna a nézetazonosságnak elmaradnia, hiszen korábban említettem azt, hogy részemről már felejtős a téma, szóval ha holnap hoznának egy törvényt arról, hogy 25 éves kor alatt senki emberfia ne kerülhessen itt az országban semmilyen politikai pozíció (legyen az bármilyen formális is) közelébe se, akkor ezt a semleges hozzáállást a részemről így is lehet a továbbiakban értelmezni.
Így már viszont könnyen kerülhetnénk azonos platformra, de ami miatt még így se tudunk, az csak azért van, mert ha jól számoltam egy kommenten belül kb 8-szor is szerepelt a "Zsófika" szó, ami már megint a koron való ugrálást jelenti az én olvasatomban, ráadásul dehonesztáló is lehet, ezért csak nem fog ez összejönni sajnos.
Kár, pedig már az átbillenés határán vagyok, szóval minden posztra csak a megfelelő szakképesítésű ember kerüljön, de így nem sikerül sajnos.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.12.07. 22:33:37

@CCnick: A törvény felsorolja, hogy egy közigazgatási államtitkárnak milyen képesítéssel kell rendelkeznie. Ő nem felel meg a törvényi feltételeknek, ezért megváltoztatják azokat.
És nem az a baj, hogy változik a törvény, hanem indok a baj. Nem azért változik, mert a törvény rossz, hanem egy hűséges elvtársnő is megfeleljen neki.
Ha még így se értenéd: képzeld el, hogy a miniszter elvtárs fiacskája már harmadszorra bukik el a forgalmi vizsgán, ezért megváltoztatják a jogosítványszerzés rendjét, hogy ne kelljen hozzá a forgalmi vizsga. Jó gyakorlat ez?

CCnick 2019.12.08. 09:26:35

@Lord_Valdez: Az aktuális jogszabályok mindig a jogalkotó szándékát fejezik ki. Most ez a jogalkotó szándéka.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.12.08. 10:12:54

@CCnick: Tehát semmi köze a közérdekhez, közjóhoz, nemzeti érdekhez vagy bármiféle magasztos eszméhez. Értem.
Ezt mondjuk eddig is lehetett tudni, csak ennyire nyíltan ritkán mondják ki...

micimate 2019.12.08. 13:09:01

@dare: Igaz! Senkit nem szabad zsófikázni! Hibáztam, sajnálom!

citrix 2019.12.09. 08:31:36

@teéjesenmindegy: Ha valami úgy néz ki mint egy kacsa, hápog mint egy kacsa akkor az jó eséllyel egy kacsamadár. Hívhatjuk akár pávának is de attól még az kacsa marad. Az országházból pontosan olyan bábszínház lett mint a szocializmusban volt. A kedves vezető napi érdekeinek megfelelően terjesztenek elő törvényjavaslatokat a sameszek (egyéni indítványként) és azt a szavazógép azonnal elfogadja. Vita, egyeztetés vagy egyéb demokratikusnak látszó tevékenységnek nyoma sincs. Tehát egy bábszínház, A 'la szocializmus.

CCnick 2019.12.09. 18:21:49

@Lord_Valdez: A kettő között lehet (és van is) jelentős átfedés de ez sehol a világban nem 100%

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.12.10. 12:30:46

@CCnick: Utolsó kísérlet, hogy megértsd:
Vagy eddig jó volt a jogszabály, ez a munka valóban igényli a képesítést és ez szolgálta a közjót, tehát most rosszabb lesz.
Vagy a jogszabály eddig rossz volt, ez a munka valójában nem igényli a képesítést és ezután fogja szolgálni a közjót, de akkor a mi a tökömet csináltak az elmúlt 10 évben?
Vagy a jogszabály eddig jó volt és most is az lesz, mert eddig szükség volt a képesítésre, de valami megváltozott és most már nincs. Akkor mi változott a világban?
Ez a három lehetőség van.

Ebből a második kettő nem túl életszerű, tehát marad az, hogy elrontanak egy jogszabályt.
Volt egy ismerősöm az egyik állami cégnél és ott úgy mentek a dolgok, hogy egyszer csak kaptak egy telefont, hogy érkezik egy ifjú titán a Fidelitastól és csináljanak neki valami pozíciót. Még a fizetést is megmondták.
Ne legyenek illúzióid, itt sincs másról szó. A Párt jutalmazza a hűséget és lesújt az árulókra.

Diákhang

A diákok és a fiatal generáció politikai és társadalmi felelősségvállalását ösztönző rendszerkritikus blog.

Friss topikok