Ne hagyjuk, hogy a fejünk felett döntsenek

Magyarországon megszűnt a rendszerkritika

Nagy hagyománya van a rendszerkritikának Magyarországon. Feltűnik a semmiből egy párt a fiatalok, az öregek, a baloldaliak, a jobboldaliak, a kék vagy a barna szeműek megnyerésére, bátorságot és új lendületet kínálnak, majd a legközelebbi választások alkalmával azon kapják magukat, hogy önkormányzati meg felügyelőbizottsági helyeken alkudoznak az általuk állítólagosan mélyen megvetett rendszer képviselőivel.

Ennek oka elsősorban abban gyökerezhet, hogy a rendszerkritika mindig is az elefántcsonttornyaikba kényelmesen bezárkózó értelmiségiek szellemi játszóterének része volt csak. Megmosolyogtató, amikor megrökönyödésüket fejezik ki a borsodi nyomortelepeken élő, közmunkára „ítélt” és a szavazataikat pár ezer forintért eladó emberek tucatjai miatt, vagy amikor a középosztályt találják be, amiért azok inkább húznak az aktuális hatalom felé, mint veszítik el egzisztenciájukat.

A kritikai szemlélet esetükben jogos, hiszen ugyanúgy a probléma részei, de az utóbbi időben megjelenő ezzel kapcsolatos diskurzusok nagy mértékben átestek a ló túloldalára és céljuk sokkal inkább egyetlen „bűnös” társadalmi réteg vagy csoport megnevezése, mint a probléma okának teljes feltárása.

kep1_2.jpg

A mai magyar értelmiség döbbenetes naivitással tátja ki a száját, amikor Orbán autoriter államára néz: nem értik, miért történik mindez, pedig a válasz nagyon is egyszerű: sosem tartották fontosnak, hogy a belpesti értelmiségi körökből valaha is kikerüljön a rendszerkritikus gondolkodásmód.

Orbán Viktor korlátlan uralmában és a demokratikus állami szervezetek megmaradt függetlenségének beszántásában semmi meglepő nincs, hiszen a néplélek mind a mai napig egy erőskezű, utat mutató, kemény államférfire ácsingózik, ahogy azt Horthy és Kádár tanította.

Az LMP 2010-es parlamenti bejutása egy jelentős siker volt a rendszerkritikus erőknek. A hitelességüket akkor még őrző zöld politikusokat, szakembereket maguk mögött tudva képviselték a centrum álláspontját, ami az elmúlt harminc – akkor még húsz – év politikai elitjét volt hivatott leváltani.

kep2_1.jpg

A kudarc azonban kódolt volt. Amellett, hogy az LMP igazi hátországa talán sosem született meg és csupán kiábrándult fiatalok és értelmiségiek protestpártja volt, az igazi problémát az jelentette, hogy az értelmiség – pártoktól, rendszertől függetlenül – egy ilyen párt feltűnésekor sem próbálta a középen állás ideológiáját hirdetni a társadalom számára.

Az „írástudók” felelőssége leginkább abban áll, hogy a pártállami struktúra erősödésével mindinkább asszisztáltak a kisebbik rossz elfogadásához és úgy tették a mérleg egyik vagy másik serpenyőjébe a pártokat, majd adták ki a nagy igazságukat, mintha politológusok vagy fizetett think-tankek lennének. (Néhányan biztosan emlékeznek TGM azon jogos cikkeire, amik az ellenzékiek teljes morális csődjéről szóltak századjára, ezredjére, majd minden választás előtt érkezik tőle az újabb esszé arról, hogy most utoljára, befogott orral is, de a Fidesz ellen kell szavazni).

Az igazi feladatukat emiatt el se végezték: nem hirdették a középen állás erkölcsi győzelmét.

kep3_3.jpg

Mivel nem akarok az általam is megfogalmazott hibába esni, miszerint a probléma egyetlen komponensére akarom a figyelmet terelni, azoknak a múlt idejű rendszerkritikus pártoknak a vezetőiről is szeretnék értekezni, akik XY választási sikereik után már kényelmetlennek érezték kívülálló szerepüket és az establishment szerves részévé váltak annak ellenére, hogy felelősségük súlyát pontosan érezték illetve tudták, hogy a politikai elitbe ágyazódás az általuk hirdetett főbb programpontok teljes elhiteltelenedésével jár. (Így járt a mára 5% alatti LMP és a régen radikális, mára néppártinak nevezett Jobbik is).

Bármilyen szemszögből is nézzük a képletet, a végeredmény az, hogy társadalomelméleti folyóiratok, blogok és különböző fórumok kivételével senki nem gondolja azt, hogy nem a Fideszt kéne most, vagy az MSZP-t anno leváltani, hanem a teljes, egymással a háttérben gyakran szövetkező elitet. Hogy ez mennyire így van, arra jó példa a májusi EP-választás, ahol a választók majdnem 70%-a Orbán vagy Gyurcsány pártjának valamelyike mellé tette az X-et. Ez sok mindent megmagyaráz, arra viszont egyelőre nincs mentség, hogy a verbális fegyverrel már aligha rendelkező értelmiség miért ízlelgette egyáltalán az establishmenttel való szembemenést, ha a végén úgyis hamis illúziókba rántották saját magukat és az őket olvasókat.

Képek: Newsweek, Nexus, Reflektor

Fazekas Adrián

DIÁKHANG - mi ez?

A Diákhang célja, hogy párbeszédet és új politikai mentalitást kezdeményezzen annak érdekében, hogy folyamatos háborúskodás helyett konstruktív ötletek irányítsák a közvéleményt, düh helyett megfontolás jellemezze a társadalom döntéseit és nem utolsó sorban a fiatalok gondolkodó, magukért kiállni képes generációt képezzenek. Nem lesz könnyű.

E-mail: diakhangblog(kukac)gmail(pont)com

A bejegyzés trackback címe:

https://diakhang.blog.hu/api/trackback/id/tr615125592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.09.19. 09:28:53

Az értelmiség 30 éve még roppant fontos volt. Ha három tarisznyás bölcsészmérnök összeült egy bisztróban (akkoriban igy hívták a romkocsmát), Kádárék összefosták a bokájukat. Ma viszont az aktuális valóságshow bármelyik agyhalott szereplõjének nagyobb a véleményformáló ereje, mint az Akadémia elnökének.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.19. 09:36:38

Rendszerkritika??? Évekig azt hallottuk a ballib megnondóemberektől, hogy minden ilyesmi fasizmus és kódolt antiszemitizmus.

Ballib vagyok mert rettegek 2019.09.19. 09:39:29

Szerencsére a magyar emberek 30 év liberális fasizmus után rájöttek hogy nem kell az értrelmiség mert azok csak akadékoskodnak és SZDSZ-t csinálnak.

Helyette kell egyetlen erõs értelmiségi, aki vezeti a népét mint a pásztor a birkáit. Ez Orbán Viktor.
Akit pont azért választottuk meg hogy nekünk ne kelljen értelmiségi marhaságokkal meg gondolkodásokkal veszõdni, ezt mind elintézi õ helyettünk. Nekünk csak azt kell csinálni amit õ mond és akkor boldog életünk lesz.
És ez mont így is van, én soha nem voltam összesen annyira boldog mint az elmúlt nyolcévben.

teleorman 2019.09.19. 09:47:50

@midnightcoder2: sajnos ez nagyon igaz, elég csak Trumpra és a választóira ránézni. Márpedig ahogyan régen a SzU jelene volt a mi jövőnk, ma ugyanez az USA-ra áll. BoJo meg Salvini is nagyjából igazolja ezt, bár ők legalább európai demagógok, azaz nem annyira sötétek, mint Trump.

Wrex 2019.09.19. 09:50:07

"megszűnt a rendszerkritika", mi? Akkor ez itt mi a lófaksz?!? Amit ráadásul teljesen nyugodtan leírhatsz, anélkül hogy bárminemű retorziótól kéne tartani. Mondanám hogy olvasgass történelmet, célszerűen a WWII és a módszerváltás közötti Magyarországét rendszer(és bármi más)kritikamegszűnés ügyileg, de az itt összehordott baromságok alapján vagy elolvasni, vagy megérteni nem tudnád/akarnád. Tudod, mi szűnt meg, te nagyon majom? Az értelmes, komolyan vehető ellenzék.

P.S.: "A Diákhang célja, hogy ... konstruktív ötletek irányítsák a közvéleményt". Igazán kár hogy ebben a szösszenetben egy darab konstruktív ötlet nem volt. Bár igaz, a célok között nem szerepel hogy a konstruktív ötletek a Diákhangtól származzanak. Vagyis ez csak egy újabb, büfé-ruhatár szakos romkocsmafilozófusokat tömörítő gittegylet. Jó szórakozást.

arckönyv 2019.09.19. 10:08:23

@MAXVAL bircaman közíró: te igazi bolond vagy, a csillagokat is lehazudod az égről

teleorman 2019.09.19. 10:19:00

@Ballib vagyok mert rettegek:

"... kell egyetlen erõs értelmiségi, aki vezeti a népét mint a pásztor a birkáit. Ez Orbán Viktor. Akit pont azért választottuk meg hogy nekünk ne kelljen értelmiségi marhaságokkal meg gondolkodásokkal veszõdni, ezt mind elintézi õ helyettünk. Nekünk csak azt kell csinálni amit õ mond és akkor boldog életünk lesz." Ilyesmit már hallottunk néhányszor nagyjából az elmúlt 100 évben, bár jellemzően nem "erős értelmiség"-re, hanem "erős vezetőre" utalva. Eddig még soha nem jött be. Talán most?

nemecsekerno_007 2019.09.19. 10:19:55

Amiről beszélsz az nem rendszerkritika hanem szimpla Fika Bajnokság. Arra meg semmi szükség ugyanis fikázásból nem lesz működő gazdaság, nem lesz iPhone, hogy érthetőbb legyen.

Minden ballib bérretteg 2019.09.19. 10:33:30

Nem értem a posztírót.
Az emberek többsége éppen eléggé rendszerkritikus ahoz, hogy az elkúró ballibeket soha többé az életbe ne jutassa hatalomra.

Ez a legtöbb amit az értelmiség megtehet és meg is kell tennie.
Gyurcsány és az MSZP mehet a kukába.

Ha majd eltüntek a sűlyesztőbe a komcsik, akkor majd lesz értelme válogatni. Addig viszont az a lényeg, hogy ők ne nyerjenek soha többet !
Nem kell több elkúrás, mert nem fér bele !

Minden ballib bérretteg 2019.09.19. 10:34:35

@Ballib vagyok mert rettegek:

Na megint csak a Gyurcsány seggnyaló csürhét sikerült átverned a nickhamisítással. :DDD

Willkommenskultur 2019.09.19. 11:44:25

"Orbán Viktor korlátlan uralmában és a demokratikus állami szervezetek megmaradt függetlenségének beszántásában semmi meglepő nincs, hiszen a néplélek mind a mai napig egy erőskezű, utat mutató, kemény államférfire ácsingózik, ahogy azt Horthy és Kádár tanította."

Pontosan azt jelenti a demokracia, hogy a vezer megadja amit a nep ker.

Ad Dio 2019.09.19. 11:50:43

Közvetlen(ebb) demokrácia.

kocsisj 2019.09.19. 11:53:02

@Willkommenskultur: Sajnos sokaknak. Ezért írta ez a fiú is a cikket, hátha felébrednek.

DFK 2019.09.19. 12:02:41

@kocsisj: nem értitek, hogy Orbàn szavazói pont azt kapják, amit akarnak?

Brix 2019.09.19. 12:25:12

Persze , hogy megszűnt a rendszerkritika, hiszen a kvázi egypárti-, autoriter jellegű rendszereknek pont az a sajátossàga, hogy igába hajtják az èrtelmisèget...A többsèg jól megèl a rendszer kiszolgálásából, vagy a csendes hallgatás melletti társadalmi pozícióból, legfeljebb akkor szólalnak meg, ha kitúrja őket a rendszer ,az addig betöltött pozíciójából...Lsd : a mèrsèkelt konzervatív èrtelmisèg - Pálinkás, Csaba László által elindított kezdemènyezès...Be kell látni, husonèvesen a leggyorsabb karrier most, ha elmegy valaki egy a kormányzat által kitartott kutatóintèztetbe, vagy közvèlemènykutatóba...Az ellenzèk nem vèletlen van nehèz helyzetben:
-A pènzforrásai ezerszer kisebbek, mint az állam által támogatott állampártnak, plusz: az ÁSZ brutál kontrollt gyakorol felettük..
-Nincs erős mèdia mögöttük, a köztèvè, totálisan állampárti , folyamatos ellenzèki diszkreditaló munkát vègez ( pl: Hadházy a halálba kergette a szomszèdjat , stb..)
- A közvèlemènyt a kormánymèdia tematizálja: migrációs vèszhelyzet van, amit csak egy erős kezű vezető tud kezelni...
- Az ellenzèki pártok többsège "mókusörs "nagyságú, ezèrt, ès a pènzhiány miatt nem tudnak hálózatot èpíteni...
- Sokan feladják az ellenzèki politizálást , mert szinte remèny sincs a hatalomváltásra...Az egyszerű párttagok fèlnek, hogy a diktatórikus rendszer hatalma lecsap rájuk...A tanárt kirúgják az állásából, a vállalkozásra a NAV- ot küldik..
A változást csak a fiatalok hozhatják el...56- ban is az egyetemisták mentek az utcára ès a fiatal munkások az elnyomó hatalom ellen, most is erre van szüksèg, ès nem a családos , közèpkorú èrtelmisègtől varni, hogy rendszert buktasson!

Willkommenskultur 2019.09.19. 12:27:49

@Brix: Es ha a tobbseg jol megel a rendszerbol, az rossz. Ezert le kene cserelni a rendszervaltas ota legsikeresebb kormanyt a legsikertelenebbre. Tobbsegit kisebbsegire.

Diohejban ennyi a kormanyvalto forradalmarok uzenete.

steery 2019.09.19. 12:32:34

Azt mondod, az egész felső vezetést meg a társadalmi "elitet" le kéne váltani. Jó, oké. De mégis kikre? Erre a picurka kérdésre elfelejtettél bármilyen homályos, minden konkrétumot nélkülöző, haszontalan választ adni. És ha be is következik a nagy fordulat, miből gondolod, hogy ettől bármi is javulni fog? Hogy nem ugyanolyan rossz marad a helyzet vagy romlik még tovább, mert a nép lelkesen hatalomra segít egy magyar Hitlert?

Brix 2019.09.19. 12:48:53

@Willkommenskultur: Szó nem volt a règi kormánypártok hatalomba visszahozásáról , új politikai tènyezők kellenek, amelyek mèg nem szerepeltek le...Nèzd , 10 èv eltelt, a gazdaság törvènyszerűsègeiből adódóan jobb lett a helyzet, de ha a relatív képet nèzzük, az EU egyik legszegènyebb országa vagyunk , nettó bérek , ès egy főre eső fogyasztas terèn...Az összes V4 ország jobban teljesített ( közben EU konunktúra volt, 4% EU transzfer, GDP arányosan, soha nem volt euro kamatszint) az elmúlt 10 èben
A minimum követelmèny az alkotmányos ,plurális demokrácia helyreállítása lenne, ès a korrupció megfèkezèse , mert az erkölcsileg nem igazolható, hogy a miniszterelnök családja milliárdos közpènzeket akvirál...Ezen kívül , az egeszsègügy az oktatás GDP - arányos ráfordítás az is növelni kellene..Dióhèjban ennyi...

Willkommenskultur 2019.09.19. 12:53:25

@Brix: Nincsenek uj politikai tenyezok ezt pontosan tudod.

Az osszes V4 orszagnal jobban teljesit a GDPnk, valoban. 2x akkora adossag mellett.

Minden ballib bérretteg 2019.09.19. 13:00:09

@Brix: Tehát akkor, amíg Gyurcsány és az MSZP porondon van, és össze - vissza fogást játszik, addig maradjon a Fidesz.

Egyetértek.

Ursus. 2019.09.19. 13:07:05

Éppen itt az ideje szembenézni egy nagy igazsággal, ami a mai Magyarországot egy ideje jellemzi:

A hazai értelmiség 3 nagy csoportból áll: a szervilisek, a passzívak és a gyávák nagy csoportjából.

A szervilisek kiszolgálják a jelenlegi rendszert, a passzívakat semmi nem érdekli, a gyávák pedig bár érdekli őket a helyzet és érzékelik is annak abszurditását, gyáva módon hallgatnak.

Nem tudni mi segíthetne ezen, de ha így marad, akkor a jelenlegi berendezkedés marad mér 20-30 évre. Az az igazság, hogy ennek van a legnagyobb valószínűsége.

Willkommenskultur 2019.09.19. 13:10:23

@Ursus Autor: Amikor utoljara volt un. ertelmisegi kormany az volt az elmult 30 ev melypontja.

Bkkzol 2019.09.19. 13:21:57

rendeszerkritika?! azoktól az értelmiségiektől akik generációk óta állami kórházakban, laborokban végzik a magánpraxist? Vagy azoktól a kutatóktól akiket évtizedekig különösebb kontroll és eredmény nélkül finanszíroznak közpénzből...
Ja most megy a rinyálás amikor elapad a könnyű pénz.

midnightcoder2 2019.09.19. 13:22:27

@Brix: ".Nèzd , 10 èv eltelt, a gazdaság törvènyszerűsègeiből adódóan jobb lett a helyzet, de ha a relatív képet nèzzük, az EU egyik legszegènyebb országa vagyunk"

De ha megnézel egy grafikont Pl. a GDP alakulásáról 2002 óta, akkor azt látod, hogy ezt a relatíve szar helyzetünket a V4-ben igazából 2002 és 2010 között értük el. Orbánék nem javítottak a relatív helyzetünkön, de annyira nagyot nem is rontottak rajta. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ha Orbánék nem lennének, akkor a DK+MSZP kerülne helyzetbe, és nem valami misztikus, nem igazán létezõ tiszta kezû és roppant hatékonyan kormányzó ellenzék. Még ha lenne is ilyen, a DK és az MSZP elviszi elõlük az Orbánt leváltani akarók szavazatainak nagy részét. Ugyanezért, Orbánnak van és lesz is egy rakás olyan szavazója, akik csak azért szavaznak rá, mert nem akarják a balfékeket újra hatalmon látni, és úgy gondolják, hogy Fletóéknál még a mostani tolvajbanda is jobb, mert igaz hogy vannak szivarok az üzemanyagelszámolásban, de legalább nem süllyed el a hajó.

body_andras 2019.09.19. 13:25:12

@Ursus Autor: Ennyi! (Y)

Van rendszerkritika csak
a) leszarják,
b) a leszarást is leszarják,
c) nem mondják ki, vagy nem teszik közzé elég széles körben.

Én hozzátennék egy szűk negyedik csoportot, ami nem gyáva, csak a szervilisek le-karaktergyilkolják őket, ezért se a passzívak, se a gyávák nem figyelnek rájuk. Ilyen pl a Puzsér is.

sztd 2019.09.19. 13:25:24

Azt szokták mondani, hogy a normális ember fiatalon liberális, középkorúan szociáldemokrata, idősen pedig konzervatív. (Ez nyilván a hozzáállásra, és nem annyira az értékrendre vonatkozik.)

Szóval a kérdés az, hogy mi a cél.
- Rendszerváltás? Ha nem hivatásos terroristának tetszik lenni, akkor valószínűleg nem ez a válasz. Az ember általában jó végeredményt akar, és azért akar változtatni, hogy azt a végeredményt elérje.
- Anyagi jólét? Ehhez (pénzért) dolgozni és takarékoskodni kell. Ez a mai Magyarországon minden olyan ember számára elérhető, akit nem pumpol a családja folyamatosan. Mivel a szülők általában segíteni szoktak, a többieket pedig vissza lehet utasítani, tehát a döntő többség számára áll a zászló, ezért emiatt fölösleges rendszert váltani, az inkább akadályozna benne. (Jogos kérdés, hogy hogyan érheti el a jólétet elvben bárki, és akkor miért nem éri el többség, de a válasz nem ide tartozik.)
- Szolidaritás hiánya? Ez jogos kritika, de a rendszer nagy mértékben politikai alapú, és a politikát nem akadályozná, ha nagyobb lenne a szolidaritás, így ennek igazi akadálya sincs. Emiatt nem célravezető rendszert váltani, más út vezet ide.
- ...
El lehet képzelni persze alapjaiban más rendszert, talán működne is, de egyáltalán nem biztos, hogy a társadalom is olyat szeretne.

A lényeg az, hogy a poszt nem írja le, hogy miért kellene a rendszer egészét kritizálni, és milyen rendszer kellene helyette. Az érintett értelmiség nyilván eljutott ezekig a pontokig, ezért nem erőlteti a rendszerkritikát. Lehet, hogy nem a rendszerrel, hanem csak egyes részeivel van igazán bajuk, és ezért célravezetőbbnek gondolják azokat a részeket javítani/cserélni.
Magyarul ők már öregek, ezért a hozzáállásukban konzervatívok, nem olyan radikálisok, mint egy diák.

midnightcoder2 2019.09.19. 13:28:13

@Ursus Autor: Azzal kellene szembe nézni, hogy ma már a lõtéri kutyát nem érdekli az értelmiség. Igazából a szocikat sem, a Népszabó anno nem azért süllyedt el, mert a csúnya gonosz Orbán beszántotta, ahogy azt a birkákkal megetették, hanem mert õk sem akarták finanszírozni a baloldali értelmiséget. Ha nem ez lett volna a helyzet, akkor akár az MSZP, akár a DK indíthatott volna egy újságot Új Népszabó néven a régi gárdával. De egy 444.hu-t fenntartani jóval olcsóbb, és pont ugyanazt el lehet érni vele.

midnightcoder2 2019.09.19. 13:31:24

@sztd: "Szolidaritás hiánya? Ez jogos kritika, de a rendszer nagy mértékben politikai alapú"

Igazából ma kis hazánkban, és pláne Európában a túltolt szolidaritás a gáz. És minél nagyobb a szolidaritás, annál kevésbé hatékony a társadalom. Ezért fog minket lelépni Kína, és tette már meg régesrég az USA. De mivel õk is ráléptek a túltolt szolidaritás útjára, õk is bukni fognak.

body_andras 2019.09.19. 13:35:22

@Brix: Nézzük csak a sör és a cigi árát. Nyugaton a magyarhoz képest elképesztően drága. Olaszország 5 euró, Ausztriában 7 euró, Angliában már talán 10 font(!), ehhez képest itthon egy köznépi kocsmában 1,5 euró a korsó sör, 4 euró egy közepes minőségű doboz cigi.
A fejlődő tendenciájú életszínvonal mellett, infrastruktúrát meg mindent figyelembe véve, ezek a termékek elég jól beárazzák a társadalmat. Nyugaton is meg itthon is ugyanannyi embert akarnak tele nikotinozni és leitatni a gyárak - odaát lényegesen többért képes ezt megtenni még az alsó-középosztály is, itthon viszont gondoskodnak róla hogy a legcsóróbb se maradjon ezek nélkül.
Szóval tök igazad van, én is érzem hogy jobban élek mint 10 éve, de rohadtul nem tett hozzá ehhez semmit a Szeretett Vezérünk, ellenben a középosztálybeli létminimum bizonyos elemei még egy qrva jó fizu mellett is egyre távolabb kerülnek a tisztességes munkából élőktől és egyre könnyebbé válnak az urambátyámok számára.

Virtuális turista 2019.09.19. 13:39:59

Röviden: Az anyátok picsáját! Mars vissza tanulni!

CSOKKI MÁLNA 2019.09.19. 13:54:04

Kedves Z !" Imádkozzál és dolgozzál ! "Ne klímahisztizz, és egyéb lineskedéseken törd a fejed. És rakd le azt a kurva okostelefont legalább két-három órára naponta!!

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.19. 14:38:17

@Ursus Autor:

Kelet-Európában a liberális értelmiség fő jellemzői:
- utálat saját népük iránt (s nem csak a származásilag idegen, jellemzően zsidó, értelmiségieknél),
-teljes anyagi függés nyugati intézményektől, miközben ezzel párhuzamosan a piac istenítése, ami kissé fura, nempiaci alapon élő emberek szájából,
- hisztis harc a saját ország történelme, hagyománya ellen, ehelyett valamilyen nyugati modell erőltetése.

MEDVE1978 2019.09.19. 14:38:21

Nekem elég hablatynak tűnik az egész. Hol van eredményes demokrácia? Elsősorban ott, ahol vastag középosztály van, aminek önállóak a forrásai. Egy olyan középréteg, ami megengedheti magának, hogy az érdekvédelmére jelentős energiát fordítson és ha az állammal szembe kell szállnia, akkor ne rokkanjon ebbe bele.

Na nálunk nincs ilyen. A középosztály mint olyan egyáltalán nem él anyagi biztonságban, az emberek döntő részének (mondjuk 80%) egy pillanat alatt elviheti a kuporgatott vagyonát vagy vagyontárgyait (lakás, kocsi) egy gazdasági válság, egy magánéleti tragédia. Ezek az emberek arra szocializálódtak, hogy alkalmazkodjanak, mert ha nem teszik, akkor belepusztulnak. Rengeteg olyan ember van ma, aki olyan cégtől / foglalkoztatótól függ, amely az államtól függ - erősen. Én úgy becsülném, hogy valamilyen formában a 80%-a a dolgozóknak. A lényeg ezt követően kb. az, hogy ha nyilvánosan nyilatkozol a rendszer ellen, a rendszer meg fog semmisíteni vagy legalábbis kísérletet tesz rá. Ezért az emberek döntő része magában füstölög és nem tesz semmit.

Nyugaton ez azért elképzelhetetlen, mert ott hiába szólsz fel mondjuk a kormányon lévő CDU ellen, mint mondjuk FPD szavazó gyógyszertáros, még másnap is a gyógyszertárban fogsz dolgozni, háborítatlanul. Magyarországon nem fogsz már ott dolgozni, mert kirúgnak vagy ha tied a gyógyszertár hirtelen meglátogat a NAV és az ÁNTSZ.

body_andras 2019.09.19. 14:40:36

@Willkommenskultur: Mondjuk az átlegbér triplájának már elég sokan örülnének. Ebből is évekig tart félretenni / hitelt törleszteni lakásra pl. Aztán ha megvan a kéró és nagyon szerencsésen még évekig biztos a meló, akkor is simán fel lehet élni az egészet gyerekholmikkal.
Nem tudom, odaát mennyiből jön ki hogy mindez ne jelentsen gondot, de ott az egy este alatt elivott 50 euró pont úgy belefér az életbe, mint itt ugyanaz az ivás 15 euróért.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.19. 14:44:04

@Brix:

A valóságban az egész EU-kelet rosszul áll a nyugathoz képest, senki se zárkózott fel. Az eltérések a 11 keleti EU-állam közt nem drasztikusak.

Hamis az a ballib narratíva, hogy mindenki megy előre, Mo. meg hátrál.

Willkommenskultur 2019.09.19. 14:44:20

@body_andras: Gondolom pontosan annyi ideig tart itthon venni valamit, mint Londonban 3xos berbol, nem gondolod?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.19. 14:48:57

@body_andras:

Az EU-kelet és az EU-nyugat között a valós életszínvonalbeli eltérés kb. 2-szeres csak. Ugyanis hiába magasabbak a bérek, ha az árak is azok.

Keletbe beleszámolva a leggazdagabb Szlovéniát és a legszegényebb BG-t is. Nyugatba meg a leggazdagabb Luxemburgot és a legszegényebb Görögországot is.

A magyar életszínvonal kb. az átlagos nyugatinak a 40 %-a jelenleg.

Willkommenskultur 2019.09.19. 14:58:41

@MAXVAL bircaman közíró: Annyi boven nincs a kulonbseg.

A magyar GDP/fo 32ezer, a cseh 37ezer, az angol 45ezer, az amerikai 62ezer vasarloero paritason (ami persze vitathato mert kinek mi a kosar).

A nagy EU atlaga meg 41ezer dollar, azaz ha a mai magyar atlagfizu 2xeset megkeresed, akkor mar messze EU atlag folott elsz (persze szigoruan helyben). Azt pedig Budapesten szinte barmilyen szakmaban meg lehet keresni.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

Brix 2019.09.19. 14:59:20

@MAXVAL bircaman közíró: Én nem így látom a helyzetet. Egyes règiók, komoly ütemben zárkóznak fel...Jártál mostanában Lengyelorszagban? A 90 - es èvek elejèn 1900 dollár körül volt az egy főre jutó GNP ( akkori terminológia) Magyarországon meg több mint 3000...Mára megfordult a helyzet, Lengyelország gazdagabbá vált...Jövőre 2600 zlotyi lesz minimábèr ( 200 ezer forint..) Feltörekvő, kulturált ország, az indiai, török, paki migránsok úgy húznak befelè mint a csík...Több munkahely van, mint Brandenburgban, pl Poznan környèkèn....Az árak szuper akacsonyak,....a bèrek nőnek, a zlotyi stabilabb pènz mint a forint ...Poland is the new Germany.." - ezt mondják...Ők megcsinálták , mi nem...

Willkommenskultur 2019.09.19. 15:09:19

@Brix: egeszen pontosan ugyanannyi a gdp/fo nalunk is mint a lengyeleknel, de ne zavarjon

A minimalber magasabb az pont szar mindenkinek aki ert valamihez. Tamogatom hogy nalunk alacsonyabb legyen.

33 Italy 39,637
34 Israel 37,972
35 Czech Republic 37,371
36 Slovenia 36,746
37 Slovakia 35,130
38 Lithuania 34,826
39 Estonia 34,096
40 Bahamas, The 33,494
41 Trinidad and Tobago 32,254
42 Portugal 32,006
43 Poland 31,939
44 Hungary 31,903
45 Malaysia 30,860
46 Seychelles 30,505
47 Latvia 29,901
48 Saint Kitts and Nevis 29,820
49 Russia 29,267
50 Greece 29,123
51 Antigua and Barbuda 27,981
52 Turkey 27,956
53 Kazakhstan 27,550
54 Romania 26,447
55 Croatia 26,221

Brix 2019.09.19. 15:21:31

@Willkommenskultur: Mind a nettó átlagbèr, mind a vásárlóerő- paritas számított minimálbèr magasabb Lengyelországban,
en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

Brix 2019.09.19. 15:22:58

@Willkommenskultur: Helyesbítek: átlagbèr ès nem minimalbèr..

HaD 2019.09.19. 15:23:34

Fura hogy választások lesznek hamarosan és az index-re megint fel lehet tenni "rendszer kritikát"...pontosabban az azt hiányoló ciket:):)... a "tulajdonosoknak" vajon ki és mit adott utasításba hogy ez most megint mehet? Aztán majd okt.13. után megint eltűnnek a rezsimet ekéző cikkek...szóval fura....netán egyszerű szondázás???

KERESZTÉNY SZABADSÁG 2019.09.19. 15:23:40

"hiszen a néplélek mind a mai napig egy erőskezű, utat mutató, kemény államférfire ácsingózik, ahogy azt Horthy és Kádár tanította."

Igen ez lehetseges, de lehet hogy csak nem akarnak tobbe embereket megvakito felholtra vero liberalisokat

Brix 2019.09.19. 15:30:06

@Willkommenskultur: A legjobban a nettó átlagbèr, az euróban nominált átlagbèr ad egy ország valós èletszínvonálról reális kèpet ès az egy főre eső fogyasztás...Mindkettőben a sereghajtó mezőnyben vagyunk..A legjobb lenne a medián bèr kiszámítása , de az még nem kidolgozott statisztikalag ( nem is sietnek vele...) A PPS- n számított már jobban manipulálható ( a fogyasztói kosár számítása stb.., persze, eurostat..de mègsem.) Lengyelország nálunk jobb módú, polgárosultabb ország ( járok ki..) Varsóban ugyanabban a pozícióban több a fizetès ,mint Budapesten..

Willkommenskultur 2019.09.19. 15:31:57

@Brix: Mint latod, a netto atlagber vasarloero paritason a lengyeleknel a legnagyobb, es a szlovakoknal a legkisebb a regioban, a magyar meg pont a ketto kozott.

De az egesz V4 banda plusz-minusz 20%-on belul van, ami nem tetel. Ezen semmi nem mulik eletemben nem kertem meg 20% fizetesemelest, azert ki se nyitom a szamat.

Es ugye amibol adossagot torlesztunk abbol bert nem lehet emelni, mig mind3 masik orszag meg boven tul is koltekezhet ahhoz hogy a magyar adossagszinten legyen.

Nyulak lezúzása 2019.09.19. 15:32:21

Magyarországon megszűnt a rendszer <PONT>.
KRITIKÁTLANSÁG: Szarral kenték be Bicske momentumos polgármesterjelöltjének kocsiját. Míg barátnőjével szórakoztak. Felakasztott Dávid-csillaggal rongálták meg az ellenzék belvárosi plakátját.
Ez egy igen-igen kemény, kemény világ!

Brix 2019.09.19. 15:32:53

@KERESZTÉNY SZABADSÁG: A vasrudakkal, kövekkel rendőrökre támadó csürhère gondolsz, vagy azokra ,akik a rendőrökre dobálták a molotov koktèlt?

Willkommenskultur 2019.09.19. 15:37:59

@Nyulak lezúzása: Legalabbis ezt irta ki a faszbukra, amitol meg o maga is lefoshatta a kocsijat. Furak neha ezek a politikusok.

Brix 2019.09.19. 15:42:34

@Willkommenskultur: Nagy különbsègek nincsenek de azèrt már szemmel látható, szerintem( talán Szlovákiai kivéve..) A 20%- könnyen 30 lehet, ha továbbra is ilyen gyenge lesz a forint ...A korona , kuna , zlolyi is erősödő pènzek ,a forinthoz kèpest, hosszú távon...Így nehèz lesz utolèrni bárkit is, bèrekben! Picit becsapjuk magunkat a gyenge forinttal, hiszen a nagyobb forintgyengülès, nagyobb infláció (. 2018- ban a 2. legmagasabb EU szinten..) nagyobb forintban mèrt GDP( a nagy cègek 80% euro elszámolású) nagyobb állami adóbevètel...

elvis56 2019.09.19. 15:54:55

@Nyulak lezúzása: Fidelitász gyerek voltak az beszélik a Börocz fönúk utasitására akik kocsival járnak és Karácsonyékat cikizik plakát teher autójukkal járják a várost.De már tojás dibálokra számithatnak a kis köcsögök.

CCnick 2019.09.19. 16:12:48

@Brix: amig ezt a baromságot ismételgetitek addig garantáltan marad orbán. Ideje lenne kitalálnotok valami ujat az évtizedes rettegdeismételgetés helyett

CCnick 2019.09.19. 16:13:28

@elvis56: Te nem beszélni magyar?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.19. 16:16:14

@Willkommenskultur:

A GDP és az életszínvonal nem ugyanaz.

A magyar GDP nagy részét ellopja a nyugat, ezt vedd figyelembe.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.19. 16:18:05

@Brix:

Ha Mo. 100, akkor Lengyelország 105. Ez a reális eltérés.

S a leggazdagabb Szlovénia is csak 135.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.19. 16:20:09

@Nyulak lezúzása:

Soros hálózata pánikol. Ennek lehet része a Dávid-csillagos ügy.

CCnick 2019.09.19. 16:23:31

@Brix: "A vasrudakkal, kövekkel rendőrökre támadó csürhère gondolsz, vagy azokra ,akik a rendőrökre dobálták a molotov koktèlt? "

Hogy alakul a ballib történelmi emlékezet, lesznek itt beleiknél felakasztott rendőrök is pár év mulva :)

csak az a rohadt internet ne lenne ami nem az irói munkásságokra emlékszik hanem a valóságra....

CCnick 2019.09.19. 16:26:14

@Nyulak lezúzása: Ez olyan mint a pár éve a cigányházakra forditva felfújt horogkeresztek meg tipikusan kisebbségi nyelvtani hibákkal telepakolt fenyegyetések?

Willkommenskultur 2019.09.19. 16:35:31

@MAXVAL bircaman közíró: A tobbi orszagbol is ellopja a GDPt a nyugat...persze biztos vannak kulonbsegek, hogy melyik gazdasag mennyire van kiteve a kulfoldnek

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.19. 16:44:48

@Willkommenskultur:

A 90-es elején Mo. éltanuló volt, akkorian agyon dicsérték, ahogy ma Észtországot, azaz Mo. teljesítette a legnagyobb mértékben az idióta, liberális, nyugati elvárásokat, tehát Mo. függősége a legnagyobb a nyugattól. S ez ma is így van, Orbánék csak kicsit tudtak enyhíteni a rabszolgaságon.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.19. 16:46:13

@Nyulak lezúzása:

A momentumosok másságát tiszteletben tartjuk, de ha lehet, ne közterületen éljék ki kakiszexes vágyaikat.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.19. 17:08:58

Nahát!birca csak a második?!
Végezzük rendesen a munkánkat ha kérhetem!
Skandallum!

Brix 2019.09.19. 19:23:36

@CCnick: Olvasd el a Wikipédiat: hu.m.wikipedia.org/wiki/Zavarg%C3%A1sok_az_1956-os_forradalom_50._%C3%A9vfordul%C3%B3j%C3%A1n
BIzony, a tömeg vasrudakkal ès kövekkel volt felszerelve. 17 rendőr megsèrült, ebből ès a fejetlensègből eredően, elkövettek súlyos hibákat, így nèhany rendőrt mèg a Gyurcsány- èraban elítèltek...Egy ismerősöm ott volt a kèszenlèti rendőrök között, halálfèlelmük volt nekik is , amikor molotov koktèlokat dobtak rájuk...Így elkezdték ütni a tömeget.
A lègyeg- ahogy Sólyom László mondta: az alkotmányos demokrácia keretei nem tűrik a fizikai erőszak alkalmazását, mindkèt oldalt elítèlte. Èn is sajnáltam Rèvèsz Mariuszt, de azokat ,akik pl molotov koktèlt akartak a rendőrsègi járműbe bedobni , azokat nem..Mert azért a tömeg

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.09.19. 20:22:06

Magyarországon nem a rendszerkritikának van hagyománya, hanem a panaszkodásnak.
A kettő közti különbség, hogy az egyikhez kell ész. A kritika azt is megmondja, hogy mi van elrontva.

Az a réteg, amire te vágysz nem szimpla értelmiség, hanem polgári értelmiség.
Magyarországon, viszont nem létezik polgárság. A polgárság jellemzője, hogy nem függ az államhatalomtól, ez pedig olyan dolog, amit semmilyen autoriter rezsim nem lát szívesen. Olyan embereket tűr csak meg, akik egzisztenciálisan fenyegethetőek.

Azt felejtsd el, hogy "lehet más a politika". Nem lehet. Nem véletlenül hasonult az establishmenthez az LMP, vagy a Jobbik. Hozz létre bármilyen új pártot, arra is ez a sors vár. Ennek az az egyszerű oka, hogy nem lehet a dolgokat nagyon másként csinálni. Ha nem hiszed, akkor nézd meg a történelmet, nem csak a magyart és a közelmúltot. A történelem során minden olyan párt, vagy mozgalom, amit azt hirdette, hogy leváltja a régi elitet, a végén olyan lett, mint a leváltott régi elit. Mert másként nem lehet. Vagy az alkalmazod azokat a hatalomtechnikai módszereket, amik Macciavelli óta nem sokat változtak, vagy eltűnsz a süllyesztőben. Maximum valamivel becsületesebb lehetsz, de csoda nem lehetséges.

midnight coder 2019.09.19. 20:45:28

@Lord_Valdez: Ugyan már. Az emberek nagy része nem függ az államhatalomtól, azon túl persze, hogy adót fizet és állami szolgáltatást vesz igénybe.

liberalnazi dickheads 2019.09.19. 20:52:23

? A szerző teljesen hülye vagy csak liberális baloldali a szokásos formájában?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.09.19. 21:05:01

@midnight coder:
Egyrészről, az emberek maguktól lószart nem csinálnak. Minden változást az értelmiség kezdeményez (még a kommunista mozgalmak is onnan indultak). Ha nem létezik az államhatalomtól független értelmiség, akkor hiába minden elégetlenség, senki fogja felvállalni, hogy formát adjon neki. Az értelmiség szervezőereje nélkül az csak kocsmában dohogás lesz.

Másrészről, ez az ország kevesebb, mint 10 millió fős, de tavaly év végén 817 ezer közalkalmazott volt, akik közvetlenül függnek.
Viszont nagyon sokan mások közvetve függnek, mert olyan a munkájuk, ami valamiképp állami megrendelésektől függ.
Melyikük fogja megharapni a kezet, amelyik eteti?

Fülig José 2019.09.19. 21:50:02

@liberalnazi dickheads: dehogy. itt hülyéből csak egy van. na? szabad a gazda, faszfejek? (bocs, de ezt a nevet választottad magatoknak, de ahogy látom helyes az önismeret.)

kocsisj 2019.09.19. 22:03:51

@Willkommenskultur: A Kádár rendszer az emberek 80 %-ának bejött, ettől még nem volt jó. A probléma akkor kezdődik, amikor az is együtt béget a nyájjal, akinek volna agya, hogy ne tegye.

NE pofázz mienk a kétharmad. 2019.09.19. 22:35:14

"Magyarországon megszűnt a rendszerkritika"

A pofad befogod budos lipsi.

midnight coder 2019.09.20. 07:27:09

@Lord_Valdez: Ja, és milyen jó is volt, amikor az értelmiség kezdeményezte a kommunizmust. 120 millió halott, mindjárt lassult egy picit a népességrobbanás. Szépséghiba, hogy nem egészen ott ahol kellett volna.

De amiről én beszélek, hogy ezt megtehette mondjuk az 1900-as évek elején, vagy megtehette akár még 89-ben is. Ma viszont az értelmiség a társadalom szemében leginkább a szánalmas kategória. A hambit a mekiben árusító bölcsész, aki a romkocsmában szervezi a forradalmat. És amúgy ez így is van jól, legalábbis ha a XX. század értelmiségének a tevékenységét nézzük (kommunizmus, nácizmus) és általában a társadalom változását mondjuk az 1900-as évekhez képest.

Nyugaton, ahol az értelmiség valamivel jobb formában van, még vannak új eszmék, Pl. a mostani zöld, vegán, állatjogvédő, stb. hisztériák, amikkel kis szerencsével újra létrehozható egy jó diktatúra és népirtás. Létre is lesz, az európai civilizációba ez bele van kódolva. Én csak abban bízom, hogy már nem érem meg.

midnight coder 2019.09.20. 07:30:42

@Lord_Valdez: Aki állami hivatalban húzza a belét, az nyilván nem megy tüntikézni - ez mondjuk a szocik idején sem lett volna jó ötlet - de ha nagyon elégedetlen a sorsával, a szavazófülke mélyén arra húzza be az X-et, akire akarja. De alapvetően az ember saját döntése, hogy akar-e állam bácsi csöcsén lógni, vagy elmegy melózni Pl. valami multihoz.

midnight coder 2019.09.20. 07:32:34

@kocsisj: A Kádár-rendszernek voltak jó oldalai és rossz oldalai is. Mint ahogy minden társadalmi rendszernek, még az amerikai demokráciának is.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.09.20. 08:04:16

@midnight coder:
Nem a kommunizmus a lényeg. Minden más esetben is az értelmiség indította be a változásokat. A francia forradalom se az éhező francia parasztoktól indult, hanem a városi értelmiségtől. A nácik se frontkatonáktól lettek potens mozgalom, hanem az olyan filozófusoktól, mint Alfred Rosenberg. A rabszolga-felszabadítás se a rabszolgáktól indult. És ezt a listát lehetne hosszasan folytatni. Egy elégedetlen tömeg önmagában csak zavargásokhoz, meg egy gyorsan elbukó felkeléshez elég. Ahhoz, hogy az elégedetlen tömeg tényleg vizet zavarjon szükség van az értelmiség mozgósító és szervezőképességére.

Azért nem történhetett meg, amiről beszélsz, mert a Kádár rendszer gondoskodott arról, hogy ne létezzen potens értelmiség. Minden elnyomó rezsim retteg a potens értelmiségtől, mert veszélyt jelent rá. Orbánék is félnek tőle. Igyekeznek baromi magabiztosnak mutatni magukat, de ahogy lecsapnak mindenre, ami a szervezettség legkisebb jelét is, világosan mutatja, hogy félnek.

Az értelmiség már csak olyan, hogy rengeteg áramlat van benne egyszerre. Ezek jó része nyilván szemét, zaj, de időnként bukkannak fel érdekes gondolatok pl. transzhumanizmus.

Nem kell ahhoz állami hivatalnoknak lenni, hogy függj. Nézd meg, hogy a te munkahelyed kapott-e állami megrendelést, vagy támogatást. Elég jó eséllyel igen, pláne, ha az multi, vagy építőipar.

A "szavazó fülke mélyével" az a bökkenő, hogy földalatti ellenállás. Azaz, te ellenzed, de nem mondhatod el másoknak, hogy miért. Atomizált egyének nem tudnak hatékonyan érdekérvényesíteni.

midnightcoder2 2019.09.20. 09:18:39

@Lord_Valdez: Ezzel együtt sem a nácizmust, sem a kommunizmust, de még a francia forradalmat sem lehet annyira nagyon pozitív dolognak felfogni, mindegyik mészárszék volt a javából, és max. a francia forradalomra lehet ráfogni, hogy vitte elõbbre a világot bármivel is.

A melóhelyem multi lévén lehet hogy kapott állami támogatást, megrendelést biztosan nem, de itt legalábbis nem igazán probléma, ha valaki szidja Orbánékat. Ahogy egyébként a környezetemben máshol sem nagyon.

A Kádár rendszer pedig egyrészt kiépítette a saját értelmiségét - sõt mindjárt kettõt is, volt a régi keményvonalas és a reformkommunista, másrészt bár a tûrt kategóriában, de hagyta létezni az ellenzékét is - akár az SZDSZ, akár az MDF mögötti holdudvart nézzük. Az már más kérdés, hogy utána az elõbbi elég gyorsan összeborult a kádári baloldali értelmiséggel, legalábbis a reformkommunistákkal. Ez utóbbiak egy része pedig átszivárgott jobbra.

John Brennan 2019.09.20. 12:54:20

"a néplélek mind a mai napig egy erőskezű, utat mutató, kemény államférfire ácsingózik, ahogy azt Horthy és Kádár tanította"

Ennyi baromság elég is volt a hétre.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.09.20. 18:27:30

@midnightcoder2:
Az, hogy mennyire pozitív egy másik kérdés.

Ez nagyon függ a megnyilvánulás formájától is. Ha ti egymásközt orbánoztok, az valószínűleg nem sok embert érdekel. Ha viszont kiállsz egy tüntetésen és valamiképp ez visszahull a cégre, akkor nem biztos, hogy nem fognak elgondolkozni, hogy hogy szabadulhatnának meg tőled.

So-so. A Kádár-rendszer valóban kiépített egyfajta értelmiséget, mert tisztában volt azzal, hogy szüksége van rá, de azért igyekezett rövid pórázon tartani. Az, hogy bizonyos nem rendszerhű értelmiséget megtűrt, az csak kényszer volt. Kifelé nagyon próbált emberarcot mutatni, ezért nem lehetett csak úgy bebörtönözni őket, de mondjuk egy elbocsájtás, vagy egy bevont jogsi, nem lesz hír nyugaton se.
Igazság szerint az MDF mögött a Kádár-rendszer alatt nem volt holdudvar. A MDF későbbi tagsága a 80-as évek közepén még simán keményvonalasnak számított. Oké, hogy többnyire opportunizmusból, és nem meggyőződésből. Az MDF-nek nem volt komoly előzménye a rendszerváltásig.

Diákhang

A diákok és a fiatal generáció politikai és társadalmi felelősségvállalását ösztönző blog.

Friss topikok