Ne hagyjuk, hogy a fejünk felett döntsenek

Amit szabad Jupiternek...

Egy esetleges választási vita egyetlen nyertese csakis Puzsér Róbert lehet. Nem kell arra gondolni, hogy tökéletes, de retorikai képességei messze meghaladják Tarlósét és Karácsonyét is, hiszen amíg előbbit egy bénán trollkodó Tordai Bence is úgy ki tud hozni a sodrából, hogy az perceken keresztül elszabadult hajóágyúként működik „lefogyatékosozva” a másikat, addig utóbbi vergődő halként maximum csak tagadni tudna, ha a parkolási maffiáról vagy zuglói ténykedéséről lenne szó. 

Most azonban nem a vitáról vagy a vitázókról lesz szó, hanem a Mandineren nemrég megjelent, Constantinovits Milán által írt cikkről.

Constantinovits narratívája az, hogy Tarlós azért kerüli jogosan a vitát és az ellenzékkel való párbeszédet, mert annak tagjainak egy része íveket dolgoz fel és tárol, aminek illegalitásáról talán fogalmuk sincs, hiszen a Pikó-kampány egyik vezetője, Udvarhelyi Tessza azt egy belső Facebook-csoportban nagy büszkeséggel osztotta meg. (Az előző hét belpolitikai ügyeinek egyik legfontosabbika volt ez).

Hogyha maradunk ennél a vonalnál és feltételezzük, hogy a szerző következetes, azt is hinnünk kell, hogy Tarlós ezek szerint nagyon sok más fideszes társával szemben is ilyen hallgatag. 

kep1_1.jpg

Fogalmunk sincs, hogy a józsefvárosi jelölt esetében történt-e csalás, az immár három napja megjelenő írásnak azonban semmilyen folytatása nincsen arra vonatkozólag, hogy a tavaly áprilisi választások előtt két nappal megjelenő facebookos videóról mi a véleménye a szerzőnek, amiben Georg Spöttle kormánypárti mindenes és Bartók Csaba, a Fidesz szegedi elnöke egy gép előtt ülve, telefonon keresik fel a választópolgárokat, aminek aggályosságáról pont ma írt a 444.

Ahogy megnézték, a Fidesz az adatvédelmi tájékoztatójában kijelenti, hogy az adatokat nyilvánosságra nem hozza, külföldre és harmadik félnek nem adja tovább, a saját maguk által feltöltött tavalyi videóban kiolvasható honlapot (fdszkt.com) azonban történetesen az Egyesült Államokban jegyezték be egy panamai kitérővel. Minden bizonnyal ebből az adatbázisból van tudomásuk a támogatóik adatairól is, névvel, telefonszámmal, emailcímmel együtt.

Lehet arról diskurálni, hogy az ellenzék önmagában egy kalap szart nem ér és tagjai levitézlett, de a bársonyszékhez azért ragaszkodó alakok tömkelegéből áll, de az, hogy a rendőrség eddig ismeretlen gyorsasággal lepte meg Pikóékat az eljárással, a 2000-es évek óta létező Kubatov-lista miatt pedig egyetlen eljárás sem indult, ez igen nehezen mutatja meg a propagandisták „balliberális túlsúly”-elméletét.

kep2.png

A megújuló Mandiner a polgári mentalitását szereti hangsúlyozni és éppen ezért akarom felhívni a figyelmet, hogy a kettős mérce nem egy polgári erény. Ha Pikó Andrásék illegális módon, az ajánlásokat azok átadása előtt valamilyen formában megörökítették és ezzel illegálisan tárolják rengeteg ember adatait, akkor a felelős személy kapja meg büntetését, az viszont nem játszik, hogy az ellenzék, mint kisökör, az első ilyen alkalommal azonnali házkutatást és laptopok elvitelét kapja ajándékul, a Fidesz, mint Jupiter, pedig egyetlen apró eljárásra sem számíthat a köztudottan nemcsak létező, de gőzerővel működő Kubatov-lista kapcsán.

Rossz kifejezés, hogy a kormánypártnak túlsúlya van, hiszen ez történhetett volna akár egy demokratikus felhatalmazás által is, a Fidesz azonban félreértette a rájuk szavazó tömeg által kapott szerepét és a teljes magyar demokratikus intézményrendszert hekkeli meg szorgosan. A függetlenség látszatát csak a legalapvetőbb módokon mutatják, kiírnak egy közleményt vagy tartanak egy „Sorosos” sajtótájékoztatót, de se az Állami Számvevőszék, se a Nemzeti Választási Iroda, se más, az aktuális hatalomtól egy igazi demokráciában egyébként teljesen függetlenül működő szervezetet elmúlt években ismert munkájára se lehetne azt mondani, hogy ne pártérdekeket  szolgált volna ki kvázi nyíltan.

Az ívek másolása csak egyetlen példa, amiben a kormánypártnak lejt a pálya.

Ha Magyarország valóban polgári lenne, másodpercek se kellenének ahhoz, hogy konszenzus alakuljon ki az ajánlóívek másolásának elítéléséről, legyen szó Pikó Andrásról vagy a Fidesz listázásáról, a napokban kirobbant józsefvárosi eset és a Kubatov-féle adatok külföldre vitelének mai híre pedig tökéletes analógiába állítható egymással: ha igaz, ítéljük el mindkettőt, ha nem, akkor pedig lejáratás helyett talán célok és víziók megfogalmazásával kéne tölteni az októberi választásokig maradt csekély időt.

Fazekas Adrián

Képek: 24.hu, Index

DIÁKHANG - mi ez?

A Diákhang célja, hogy párbeszédet és új politikai mentalitást kezdeményezzen annak érdekében, hogy folyamatos háborúskodás helyett konstruktív ötletek irányítsák a közvéleményt, düh helyett megfontolás jellemezze a társadalom döntéseit és nem utolsó sorban a fiatalok gondolkodó, magukért kiállni képes generációt képezzenek. Nem lesz könnyű.

E-mail: diakhangblog(kukac)gmail(pont)com

A bejegyzés trackback címe:

https://diakhang.blog.hu/api/trackback/id/tr6515094150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheSaurus 2019.09.17. 08:15:25

De hát ez az egész ajánlóívesdi pont erre van, bele lehet kötni abba, akibe éppen bele kell kötni.
Anno voltak a kopogtatócédulák (egy szavazó = egy ajánlás), az tiszta ügymenet volt, hirtelen nem is tudom, kik és mikor szüntették meg.

DFK 2019.09.17. 10:02:31

Egy kis jogi ismeret kell a bloggernek. Ha külön íven, támogató aláírást gyűjtenek, akkor az legális adatgyűjtés a szimpatizánsokról...

metal · http://electric.blog.hu 2019.09.17. 11:23:09

Először meg kellene érteni, mi a külömbség a hivatalos ajánló ívek másolása, és támogató aláírásgyűjtésként megszerzett listák összeállítása között! Ha ez meg van, akkor érdemes blogot írni, persze akkor nem lenne ilyen érdekes a tartalma!

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.17. 11:59:00

Minden komoly párt gyűjt és tárol adatot, csak a jobban szervezettek ezt diszkréten teszik.

Diákhang

A diákok és a fiatal generáció politikai és társadalmi felelősségvállalását ösztönző blog.

Friss topikok