Ne hagyjuk, hogy a fejünk felett döntsenek

Az új generációt teszik tönkre a kádári nagyfőnökök

Hitleres videó, feljelentés, nyomozás, botrány, kirúgások: ilyen és ehhez hasonló történeteket írt meg a 444-es Ács Dániel a szekszárdi Garay János Gimnáziumról tavaly augusztusban, amikor is egyetlen diák úgynevezett csínytevése komplett politikai összetűzéseket generált.

A srác egyetlen bűne az volt, hogy kendőzetlen formában nyúlt azokhoz az eszközökhöz, amik a XXI. századi diákok kezében vannak, ha a rendszerrel szembeni elégedetlenségüket szeretnék kifejezni. Tudjuk, hogy nem fognak a tanárhoz fordulni, mert hatástalan, a szülőhöz se, mert felesleges, a diákönkormányzathoz se, mert többségében bábként funkcionálnak döntéshozó képességek nélkül, így pedig egyértelmű, hogy a vicces videók és mémek maradnak, mint az elégedetlenség egyetlen kifejezési módja. 

Heilmann Józsefné ugyan újra lecsapott, de ő nem a gonosz, csak a megtestesült Kádár-rendszer, valahogy rajtunk maradt több ezer társával együtt és mindazt a mentalitást, habitust, hozzáállást és okosba megoldó precedenseket hozta magával, amit a társadalom pár évtizeddel ezelőtt úgy gondolt, levetkőzött magáról. Nem nagy meglepetés ez az egész, a dolog szomorú pikantériája inkább az, hogy ez a kádári tempó gimnazista korú gyerekekre és fiatal felnőttekre összpontosul, olyanokra, akik nem az önkormányzati választásokkal járó politikai háborúkba akarnak felnőni, mindössze tanulni szeretnének, amikor pedig Heilmann elvtársnő számon kér valakit azért, mert lájkolt egy számára nem szimpatikus posztot, egyszerre sért megannyi törvényben leírt és ki nem mondott jogot is.

kep2.gif

A helyzet az, hogy töltsön be bármilyen iskolai tisztséget is tanuló, senki nem korlátozhatja, de még csak meg sem kérdőjelezheti a saját Facebook-oldalán kifejezett véleményét írás vagy akár lájk formájában legyen is az. Ez az álláspont persze Heilmann Józsefné igazgató beavatkozásával és számonkérésével most sok diák fejében megingott. Nem opportunisták ők, csak senki nem tanította meg nekik, hogy nem ez a módi, miért is tanították volna meg, ha egyszer tényleg ez a módi úgy negyven éve, ahogy most is.

Akármennyire is vérlázító az egész történet, arról se szabad megfelejtkezni, itt nem specifikusan az igazgatóról vagy Szekszárd városáról van szó, hiszen egyre gyakoribb élményünk, hogy Borsodtól Vas megyéig ez bárhol megtörténhetett volna. 

Az igazgatói, polgármesteri, közgyűlési stb.. székekbe ültetett royalisták - mert ne legyen kétség, itt se a keresztény polgári kultúra, hanem a jól kiépített, biztos megélhetést kínáló állampárti struktúra a döntő érv - nem ismerik a demokráciát, egész egyszerűen nem képesek azt használni. Fő szempontjuk a lojalitás, ahogy azt a király évtizedek óta tudja. Az alkalmasság sokadlagos kérdés, ha van, nem árt, de ha nincs, az se probléma.

kep1.jpeg

Orbán Viktor kitűnő reálpolitikus lévén a velejéig ismeri a néplelket, legalábbis azt a részt, ami pár millió szavazat elnyeréséhez kell. Követi tanítómestere, Kádár János szellemét, akinek megalkuvó rendszerét évtizedekkel ezelőtt talán őszinte lelkesedésből akarta elkergetni, de mára az akkor alkalmazott módszerek lelkes továbbvivője lett. Azok az iskolaigazgatók, önkormányzati képviselők és pozícióval rendelkezők pedig a fentről látott stikliket értelemszerűen nem elítélendő dolognak, hanem útmutatásnak tartják, Heilmann Józsefné és megannyi más homo kadaricus az országban. 

Ebben az esetben viszont ismét gyerekekkel basznak ki, a legnagyobb gond pedig az, hogy ebből az esetből is sokak olyan konzekvenciákat vonhatnak le, érdemesebb lesz mostantól kétszer is átgondolni, kifejezzem-e a véleményemet. Egy polgári alapokon nyugvó társadalom egyik korosztályának se lenne probléma csípőből elutasítani az igazgatónő mentalitását, de Magyarországot mindig elkerülte a polgárosodás szele, így pedig könnyen előfordulhat, hogy az otthonról hozott berögzültségek és a felettem állóval való kiegyezés érzete a Z-generációt elődeihez hasonló Bólogató Jánosokká és Jánosnékké teszi.

A megoldás papíron nagyon egyszerű, el kell kergetni a hatalom közeléből a régi rezsimekben szocializálódott, vagy annak mintáit felvevő zsarnokokat iskolaigazgatóktól kezdve polgármesterekig. A gond csak az, hogy a magyarság felettébb nagy tűréshatárán belül van, hogy még mindig ezek az emberek tematizálják az ügyeinket és a közélet minden apró részletét. A példák a cselekvés fontosságára napról napra bővülnek, a lehetőség adott, mi azonban egyelőre nem élünk vele. A kérdés csak az, milyen erkölcsi károkat szenved még el ez az ország, amíg ez megváltozik?

Fazekas Adrián

Képek: Edutopia

DIÁKHANG - mi ez?

A Diákhang célja, hogy párbeszédet és új politikai mentalitást kezdeményezzen annak érdekében, hogy folyamatos háborúskodás helyett konstruktív ötletek irányítsák a közvéleményt, düh helyett megfontolás jellemezze a társadalom döntéseit és nem utolsó sorban a fiatalok gondolkodó, magukért kiállni képes generációt képezzenek. Nem lesz könnyű.

E-mail: diakhangblog(kukac)gmail(pont)com

A bejegyzés trackback címe:

https://diakhang.blog.hu/api/trackback/id/tr3115088832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Momentum beelőzte a románokat magyargyűlőletben. 2019.09.15. 01:16:50

A blogolohoz hasonlo sorosberenc lipsiket, meg az arckonyvezo idiotakat, ki kene rugni az orszagbol es minden problema megoldodna.

Momentum beelőzte a románokat magyargyűlőletben. 2019.09.15. 01:17:17

A blogolohoz hasonlo sorosberenc lipsiket, meg az arckonyvezo idiotakat, ki kene rugni az orszagbol es minden problema megoldodna.

Sir Galahad 2019.09.15. 07:59:41

Én azért el tudok képzelni olyat, hogy valaki nem szívesen látja viszont magát Adolf Hitlerként, és ha az illető nem közszereplő, minden joga megvan emiatt elégtételt venni.

marczy 2019.09.15. 09:17:22

Nem értek egyet az előttem lévő hozzászólókkal. A blogolónak tökéletesen igaza van: az efféle igazgatókat ha kicsit magasabb pozíciókba helyezem, belőlük lesznek a Bassar el-Aszadok, a Moammer Kadhafik, a Pol Potok. Pokolba az összessel. De nem, "ott fent" kiállnak mellette, még akkor is, ha nyilvánvalóan köz- és magánokirat-hamisítást követett el. Ez pedig pártoktól független, ostoba, kádári magyar mentalitás. Ez nem sorosbérencség kérdése, hanem akár jobboldali, polgári oldalról nézem, akár balliberálisként, minden demokrata számára evidens kellene legyen, hogy igenis legyen eszköz a kezemben, ha szülőként, diákként, tanárként kezdek belehülyülni abba, hogy egy politikailag támogatott, de inkompetens p.csa vezeti az iskolát.

Mr. Hyde 2019.09.15. 09:25:04

Ember.
A Kádár-rendszernek 30 éve vége van.
A jelenlegi tanárok az életük több, mint felét vagy kétharmadát a rendszerváltás utáni szocializációban élték.

Mr. Hyde 2019.09.15. 09:28:24

Klasszikus értelemben vett középosztályosodást, polgárosítást az elmúlt 120 évben egyedül a Kádár-rendszer vitt véghez, azóta csak a pauperizálódás jellemző.

Honnan akarsz elvárni polgári mentalitást így?

lenörd hofstadter 2019.09.15. 09:37:33

2002-ben el lettek zavarva a Kádári mamelukok. 2010-ben visszahoztátok őket, lehet tapsikolni és örülni, ezt akartátok.

l_andras 2019.09.15. 10:07:04

Fejétől rohad a hal. Orbánt is el kell kergetni.

kewcheg 2019.09.15. 12:44:00

És még az ebben az érdekes, hogy a keresztény polgári Magyarországhoz ezeknek semmi köze, ezek zömmel igazi ateista kommunisták.Tehat a kereszténységet zaszlajåra tüző fidesz szekértolói igazi gyökér, komcsi csak a pénzben hìvő posztkommunisták.....A fidesz tábor nagyrésze soha nem járt templomba, kiröhögi , gyűlöli és megveti a kereszténysėget, de jó képet vág hozzá egyelőre.....

sityak 2019.09.16. 09:08:18

Elég furcsa, hogy mennyi emberben meg sem fogalmazódik a tisztességes, szabad életre való igény ebben az országban.

Benbe · http://www.benbe.hu 2019.09.16. 17:13:10

@Sir Galahad: Bíróság előtt, megfelelő bizonyítékokat hozva. Nem törvénytelen vallomásra kényszerítéssel vagy hatalommal való visszaéléssel.

Sir Galahad 2019.09.16. 21:29:58

@Benbe: Persze, hiszen a kölök is hivatalos úton, szabályos keretek között fogalmazta meg a panaszát. Ja, nem. Tudtommal egyébként folyik az eljárás.

clemens 2019.09.17. 04:34:47

Próbálj meg egy multi cég dolgozójaként hitleres videót feltenni a cégvezetésről, aztán gyere vissza és meséld el kirúgásod történetét!

Dan da Man 2019.09.17. 07:31:56

Szomorú igazságok az itt leírtak. Ez az ország ezért nem megy sehova, mert minden szintjén ez a mentalitás dúl. Ergo mégis azoknak lehet igaza, akik viszont mennek. Valahova. Bárhova. Mert hát hegy meg Mohammed...

Történelmi gyökerek 2019.09.17. 16:51:27

És az előző generációt ki tette tönkre, hogy ilyen főnököket termel ki, és az azt megelőzőt és az azt megelőzőt stb.? Lehet, hogy ideje lenne nem másokra, pl. az előző generációra mutogatni, hanem felvállalni a felelősséget.

mioporfeszosz 2019.09.17. 21:44:18

Mikor a szakközépben beleraktuk afféle mémként "mumusként" a wolfba a fiatal kémiatnárnőt.
Aki egyébként szerintem rajtunk, nagyrészt értelen tinédzser fiúkon akart egy halom dolgot kompenzálni, de sokan imádták, mert cicanadrágban jött be órára, akkor meg mit számít, hogy kőszárazon tanít, ordítozik, hisztizik, megszégyenít, és a széttanulja magát, kémia versenyt nyer gyereknek nagynehezen ad négyest(!).
Iskola szintű ügy lett ebből, ő nem értett semmit, (hol voltak még a mémek, az internet, a stb) csak annyit ,hogy "hitler mellett szerepel".
Egy szakközépben, ahol a másik órán meg azért folyt vér, mert a nebulók 98%a semmit nem értett a kettes számrendszerből, a bináris aritmetikából, meg a gépi utasításokból.
De aki a wolfba a tanárnőt beletette, az szinte már köztörvényes bűnöző. Alja ember, hisz ezt a rendes jóravaló csinos stb tanárnőt..hehh, hátigen.
Bizonyos dolgok sosem változnak, egy keresztény ország, ami valójában sosem volt keresztény, egy európai ország, ami mindig csak próbált végre európai lenni, egy nemzet, mely annyira megszokta a törzsi viszonyokat és a háborúskodást, ha épp senki nem bántaná kivülről, pártoskodik, áskálódik, és önsorsront...
Ide születtünk, ez a sorsunk. Nekünk már végleg.
Sajnos mi elhittük 90-ben, hogy ez majd teljsen már lesz mostmár, a remény, a nyitás, a szabaság korszakában némi kirugás, rovó meg balhé mit sem számított,...
mostanra elmentek az évtizedek,vén 40es barmok ettünk mi is, de semmi nem változott.
Sem az iskolákban, sem máshol. Mi hittünk a jövőben, hittünk az országban, hittünk abban, hogy nem kell innen elmeni, itt is lehet egy más jövő...reméljük a mostani fiatalok már másképp látják.

Diákhang

A diákok és a fiatal generáció politikai és társadalmi felelősségvállalását ösztönző blog.

Friss topikok