Ne hagyjuk, hogy a fejünk felett döntsenek

Rendszerpártokkal nem lehet rendszert váltani

A politikai szekértáborokon felülemelkedő szavazói rétegek között létezik egy jelentős igény arra vonatkozólag, hogy három évtizeddel ’89 után ne két gátlástalan KISZ-es manipulátor irányítsa a komplett magyar közéletet, ennek a kívánságnak a legitimitása azonban ahogy tavaly, úgy az EP-választások után is megkérdőjeleződött.

Ha kicsit felocsódunk a Momentum kétségtelenül érthető boldogságából és a mémháborús-chatelős-DK-s sikerkommunikációból, láthatjuk, hogy annak a rendszerváltásnak az ideája, ami a harmadik magyar köztársaság minden undorító ügyét és alakját hivatott elküldeni a francba, egy jó ideig a fiókban marad, miután a választáson résztvevők 68%-a döntött a Fidesz-KDNP-DK konglomerátum valamelyike mellett. (Az MSZP-t csak kegyeleti okokból nem említem most).

DIÁKHANG - mi ez?

 A Diákhang célja, hogy párbeszédet és új politikai mentalitást kezdeményezzen annak érdekében, hogy folyamatos háborúskodás helyett konstruktív ötletek irányítsák a közvéleményt, düh helyett megfontolás jellemezze a társadalom döntéseit és nem utolsó sorban a fiatalok gondolkodó, magukért kiállni képes generációt képezzenek. Nem lesz könnyű. Let the fun begin!

De miért is történt ez így?

Nagyon könnyű dühből levonni a következtetéseket azokkal a jól ismert frázisokkal, hogy a magyar társadalom múltjának minden része arra determinálja, hogy képtelen legyen ledobni magáról a batyuként hordott sok százéves szolgalelkűségét, de a Kádár-korszak kellemetlen hagyatéka is minden választási kudarc után előkerül, a sor pedig folytatható a funkcionális analfabétákkal, az Orbán-rendszer megbuktatásában kicsit sem érdekelt és emiatt pont bűnrészesként működő Európai Unióval vagy a legegyszerűbbel, amit ilyenkor be lehet dobni: buták az emberek.

Gyurgyák János eszmetörténész, a Válasz Online felületén megjelent esszéje támpontokat próbál adni a jelenlegi hatalom megértéséhez. Elemzését lehet vitatni, ahogy sokan meg is tették, ám a kibontakozó álláspontok a témán jóval túlmutató problémákat is felvetnek: nagyon úgy tűnik, az Orbán vezette iránnyal szemben álló értelmiség nem látja, milyen káros az, ha kilenc év után még mindig a probléma diagnosztizálásánál tartunk.

kep1.jpg

Mintha nem vették volna észre, hogy ezt a feladatot már ezerszer elvégezték: ismerjük az okokat, a történelmi és társadalmi tényezőket, tisztában vagyunk azokkal a polgári hiányosságokkal, amik hatalomra emeltek, majd sokadszorra abban is tartanak egy ilyen típusú rendszert, a 2010 óta tartó permanens konzílium azonban rendszerint elkerüli, hogy a napnál világosabb okok mellett valamilyen jövőképet is felmutasson.

A tehetetlenség önismétlést szül, eközben pedig úgy kapja a fejmosást a társadalom minden része az alig létező középosztálytól a prekariátus tagjaiig, hogy az alternatíva felmutatása féltucat kiégett rendszerpárt felsorakoztatásában merült ki. A magyar emberek sokadik alkalommal hoztak rossz döntést, miközben a lehetőséget sem adták meg nekik, hogy jó döntést hozzanak.

Nem arról van szó, hogy ne lenne fontos beszélni a saját szavazatukat pár kiló krumpliért eladni kényszerülők vagy a kádárista nosztalgiában élő nyugdíjasok problémájáról, vagyis önmagában a társadalmunk helyzetéről és a jelenlegi állapotok közvetett okairól, de végtelenül aljas dolog csak és kizárólag az ő nyakukba varrni az Orbán-Gyurcsány-tengely megerősödését, mialatt az állítólag a dolgokon változtatni szándékozó politikai elit végig feltett kezekkel állt.

Így nem lehet változtatni.

kep2.jpg

Világos, hogy kormánypárti és ellenzéki oldal egyaránt nem érdekelt ennek végrehajtásában, ahogy azzal is számolni kell, hogy nem Magyarország az a hely, ahol az alulról jövő, rendszerellenes kezdeményezéseket vállveregetéssel fogadják, márpedig a „kormányt és ellenzékét együtt leváltani”-mentalitás az egyetlen járható út azok számára, akik megértik, hogy szarkupacból nem lehet várat építeni, és bármit is hoz majd a jövő politikája, azt teljesen új alapokra kell fektetni.

A 68% után itt az idő feltenni a kérdést: hova lettek a centrum szavazói? Magyarországon teljesen megszűnt az a kifejezés a politikában, hogy közép?

Érdemes egy pillantást vetni azokra a pártokra, akik működésükben ugyan nem, de kommunikációjukban azért próbálták érzékeltetni, hogy nem a régi társasághoz tartoznak: ez a Momentum, a Jobbik és az LMP. Előbbi sikerének és utóbbi kettő bukásának legfontosabb mementója, hogy a centrumpárti szavazók és a „Fidesz-MSZP/DK” színjátékot elutasítók nem tűntek el, de bebizonyosodott, hogyha a mérleg egyik serpenyőjében a választási lehetőségük az, hogy egy hitelét vesztett LMP-re vagy Jobbikra szavazzanak, a másikban pedig az, hogy otthon maradjanak, akkor Orbán rendszerének elutasítása ellenére is otthon maradnak.

Nyilván nagy pofára esés a centrum szavazóinak a magyarországi politizálás radikalizálódó tempója, pláne, hogy a rendszerváltásnak középről kell megtörténnie, ez a 68% pedig mintha azt is mutatná, alig maradt bármifajta visszahúzó erő, de azért azt sem kell gondolni, hogy a mérsékelt politizálásban gondolkodók teljesen eltűntek volna az országból.

kep3.jpg

Nem tűntek el, de érdekképviselet nélkül maradtak, ez pedig megbocsáthatatlan dolog. A közállapotok botrányos helyzetére szinte kivétel nélkül tűpontosan rámutató Puzsér Róbert centruma egy olyan illúzió volt csupán, ami a választások eredménye után csak azért nem halt meg, mert igazából meg sem született. A tavalyi kudarcot kizárásokkal, belső botrányokkal orvosolni próbáló LMP és Jobbik minden hónapra tartogatott valami olyat, amivel rövid idő alatt nullára tették magukat, miközben úgy játszották a kívülállót, hogy maguk is a rendszer bebetonozott tagjai voltak.

Sok százezer olyan ember volt ebben az országban, aki támogatta volna a centrum elképzelését, mert bármennyire is nem úgy tűnik, az emberek többségének elege van már a folyamatos polgárháborúsdiból. Puzsér Róbert, a centrum „arca” azonban saját programjának keresztülvitele közben elfelejtette, hogy így, ezekkel ezt nem lehetséges megtenni. Az LMP-vel, amelyik 2010-ben egy globalizációkritikus, elitellenes társaságként ostorozta mindkét oldalt egyszerre, majd vált, amivé vált, vagy a 2006-os tüntetéssorozatok után megerősödött Jobbikkal, amelynek cukisodása ugyan konszolidálta a pártot, de ugyanúgy egy helyben toporgott és mindez később visszafordíthatatlan szakadást okozott.

Ők lettek volna a centrum, és ezekre mondtak nemet az egyébként nagyon is létező centrumszavazók. Törpepártokká zsugorodásuk azonban egy pozitív folyamat is lehet, ha a romok eltakarítása után valami új tud ebből nőni. Valami olyan, ami végérvényesen leszámol az elmúlt harminc év szokásival, ehhez viszont az is kell, hogy megjelenésük után tíz perccel ne váljanak a rendszer részévé. Amíg fel nem tűnik egy olyan erő, ami ellent mer mondani a közvéleménykutatók riasztó görbéinek és képes nemet mondani Orbán és Gyurcsány uszító politikájára, addig abból főzhetünk, amink jelen pillanatban van: önismétlés, kifogások és az egymásra mutogatás.

Képek: 24.hu, Magyar Hang

A bejegyzés trackback címe:

https://diakhang.blog.hu/api/trackback/id/tr814896416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 10:31:04

@chrisred:

Igazad van, Göncz sose volt komcsi. Ő az urbánus liberális, antikomcsi értelmiség része volt mindig, csak sose volt az első vonalban.

Volt börtöntársa lánya a személyes ismerősöm volt annak idején, még Kádár utolsó éveiben. Sokat tudok róla ennek köszönhetően.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 10:34:50

@konrada:

Ami a KISZ-t illeti, nem volt politikai jelentősége a tagságnak.

Ahogy már mondtam, a KISZ volt az egyetlen ifjúsági szervezet, s emiatt sokan csak azért lettek tagok, mert így lehetett bulizni.

Plusz, egészen 1985-ig kötelező KISZ-ajánlás kellett a továbbtanuláshoz! Amit egyébként az iskokai KISZ-bizottság megadott nem KISZ-tagoknak is, mert az egész formalitás volt, de azért sokan azt gondolták, ajánlatos belépni.

nemecsekerno_007 2019.06.17. 10:35:11

@morph on deer: Egy olyan családdal akik vastagon benne voltak az elnyomó Kádár-rendszerben illetve az utána kövtkező rendszerváltásnak nevezett átb@szásban azokkal nehéz lesz leváltani Orbánt... erre próbáltam rávilágítani.

Egyedül a Kétfarkúak hitelesek ebből a szempontból, bár nem tudom mennyire keményen tudnák képviselni az érdekeinket...

chrisred 2019.06.17. 10:37:53

@konrada: Ilyesmit nem írtam. Egyébként, ha logikusan gondolkodsz, pont fordítva, nem akart magának hátrányokat azzal, hogy nem lép be, ha egyszer mindenki belépett.

konrada 2019.06.17. 10:39:54

"munkásőrségre meg az mhk"

Szvsz. ne égesd magad.
Kevered a sezlont a f...ommal, és úgy írsz.
A munkássőrség a párt hadserege volt: tagjai csakis nagykorúak, és pártagok lehettek ajánlással.
Az mhk meg olyan közösségi szervezés, melyben - igaz a párt utánpótlásának biztosítására - a fiatalságot próbálták megmozgatni egy közösségi edzettségi szint elérésével.

...szóval: aki kiment egy szombati stadionfutásra, az azért nem ugyanaz a kategória volt, mint aki a Nyugatihoz ment pufajkában tömegbe lőni.

S aki ezt egybe akarja mosni, az vagy nagyon nincs tisztában azzal, hogy milyen volt az a korszak, vagy mentegetni akarja azokat, akik valóban saját akaratukból, felnőttként vállalták be azt, hogy a párt ökle legyen, vagy szervezze a párt utánpótlását.

...de azért látszik, hogy nem vagy képben a helyzettel: a kisz-tagság lófütty volt. Azzal eljutni sehová se lehetett.
Aki feljebb akart lépni, annak csak úgy volt lehetősége - már ha a nomenklatúra vonalon akart, mert egyébként a tehetsége anélkül kevés volt - hogy belépett a pártba.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 10:40:07

@chrisred:

A Munkásőrség marginális szervezet volt, kevesen voltak benne. A párhuzam az Ifjú Gárda, a KISZ paramilitársi egysége, melyben kb. a KISZ-tagok 1 %-a vett részt. Nekem volt egy ifjúgárdista haverom, de ő se volt komcsi, folyton az amerikai hadsereget dicsérte annak idején, egyszerűen fegyvermániás volt a srác, s csak ott lehetett ezt annak idején kiélni: a rendszerváltozás után hivatásos katonatiszt lett, ma már alezredes az illető.

Felnőttként elegendő volt a mezei párttagság a karrierhez, feltéve persze, hogy az ember nem akart politikai karriert.

Az én saját családomban volt 3 ember aki szimplán munkahelyi előremenetel miatt lett párttag. Ez volt az átlag akkoriban.

chrisred 2019.06.17. 10:41:28

@MAXVAL bircaman közíró: Azért érezték ajánlatosnak, mert akkor is ott lett volna egy papír a felvételi anyagban, amin rajta van, hogy nem volt KISZ-tag.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 10:41:59

@chrisred:

Azaz ez éppen a legaktívabbak pártprerenciáját mutatja! Mi okod van azt hinni, hogy a kitántorgott fideszesek sokkal aktívabbak, mint a más párthívek?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 10:45:19

@morph on deer:

A magyar nép bölcs, nem volt soha kellemző rá az, amit pl. az oroszoknál és a bolgároknál láttam a kommunizmus bukásakor, hogy KOMOLYAN bevették a nyugati propagandát. A magyar átlagember azt mondta "oké, akkor most osztrák életszínvnal lesz, a többit leszarom", aztán amikor nem lett, hozzátette "oké, akkor nem is volt rendszerváltozás valójában".

chrisred 2019.06.17. 10:50:27

@MAXVAL bircaman közíró: Mert a magyar választók között párthűség lényegében csak a Fidesz esetében létezik, ezt pont az EP választás mutatta meg. A többi pártnak nincs érdemi szavazótábora, a semlegesek meg oda teszik a kormánykritikus szavazatukat, ahol szerintük a legjobban hasznosulhat.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 10:52:23

@chrisred:

A 80-as években már ez se számított. Ami megvolt hatalmi diszkriminációként:
- Kádár személyes ellenségeinek (56-osok) gyerekeit, unokáit kicsinálták,
- egyházi iskolai érettségivel nem vették fel az embert bizonyos szakokra.

Ami biztos: csak KISZ-tagság hiánya miatt nem rúgtak ki senkit.

Én 1981-1982-ben lett KISZ-korú. S nem léptem be, annak idején ezt hatalmas ellenzéki tettnek gondoltam (ma már tudom: hülyeség volt), s soha semmi baj nem ért emiatt. Egyszer szóltak apámnak a munkahelyén, miért nem vagyok tag, de abből se lett ügy. Amikor felvételiztem, 1985 nyarán az egyébként pont pár hónappal azután volt, hogy hivatalosan is törölték a KISZ-ajánlás szükségességét.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 10:55:23

@chrisred:

A valóágban mindkét szekértábor azonos nagyságú, kb. 10 %-os. Csak az egyikben a Fidesz az egyetlen párt, a másikban meg több szervezet van.

A maradékból 30-40 % sose szavaz.

A többi 30-40 % meg a csendes többség. Mindig a ksiebbik rosszra szavaz. A többségük szerint jelenleg ez a Fidesz.

midnightcoder2 2019.06.17. 11:03:35

@Magyarulaszlo: "Az 1945 után kialakult liberális demokrácia intézményrendszere 70 éve biztosítja a békét és az emberek biztonságát Európa szerencsésebb országaiban."

Nem egészen. A békét a II világháború után bekövetkezett technológiai fejlődés és a vele járó nagy jólét hozta el, és tartja fenn.

konrada 2019.06.17. 11:05:17

@MAXVAL bircaman közíró:
Ne nekem magyarázd meg.
Nálunk a középiskolában az első ofi órán a kisz alapszervezet megalakítása volt az alap. Mivel a korosztályunk az úttörőből jött át, így nem nagyon volt bennünk kialakult politikai tudat, amely megmondta volna, hogy ez a velejéig rohadt pártállam utánpótlás bázisa, csak azt, hogy nem érdemes forradalmárt játszani.
S teszem hozzá, a 35 főből kb ketten maradtak ki, azok is családi indíttatásból, és közülük az egyik be is lépett, amikor beszámolót tartottunk a nyári táborozásról - ahová (és ennek álságosságát utólag már értjük, de akkor még túl gyerekek voltunk) nem jöhetett - a piázásokról, kiscsajokról, a bulikról, kihagyva az ideológai agymosást, ami kb annyiból állt, hogy Dinnyés Jóska elénekelte a Misipisi dalt a tábortűznél, ahol ott is hagytuk a francba, hogy a sátornál nyomassuk az Eddát, és a Ricsét...;)
...s a következő évben már azzal az általunk beszervezett fazonnal együtt buliztunk, de már arra sem emlékszem, próbálkoztak-e a táborban foglalkoztatni, mert józanok se nagyon voltunk, meg jobban érdekelt az esti fürdőzés a kiscsajokkal...

...s aki meg abből azt akarja kihozni, hogy mi a párt önkéntes janicsárképzősei voltunk, az menjen a jó édes anyukájába!
A fityesz is abból él meg, hogy a korosztályunk olyan szinten utálta azt a rendszert, hogy még a mai napig sem ad esélyt olyanoknak, akik összeállnának a párt utódpártjával a hatalomért...

(S mielőtt: tudom, hogy a nyeretlen kétévesek, akik tudatlanságukat agresszivitással próbálják kipótolni, azt mondják, nem a pufajkás, a főhadnagy elvtárs, kisz-főmufti pártja az, hanem a fityesz. Mondják azt. Csak magukat tudják erről meggyőzni, azokat nem, akik azt a kórt átélték.)

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 11:07:22

@chrisred:

"nem akart magának hátrányokat azzal, hogy nem lép be, ha egyszer mindenki belépett"

Ez a szakszervezetnél volt így, oda a dolgozók 99,5 %-a belépett. Szinte semmi jelentősége se volt. Pedigaz a is komcsi szervezet volt, ahogy a létező összes szervezet akkoriban.

Azt nem érted meg, az egy állampárt volt, minden szervezet a hatalom részese volt (még a bélyeggyűjtő szakkör is), így az átlagember nem tudott kimaradni ebből. Aki nem volt nyugdíjas vagy pap vagy súlyos beteg, az mind valamilyen formában kényszerűen részt vett a hatalom szervezetében.

Ezért is nem azt kell nézni ki vett rászt (mert mindenki), hanem azt: ki követett el bűnt.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 11:10:40

@konrada:

"abből azt akarja kihozni, hogy mi a párt önkéntes janicsárképzősei voltunk, az menjen a jó édes anyukájába"

Csakhát a mai ballib narratíva az, hogy Kádár-rendszer fő támasza Zorbán gimnáziumi KISZ_titkár volt, Gyurcsány KISZ KB-tag meg kb. ellenzéki volt.

chrisred 2019.06.17. 11:19:57

@MAXVAL bircaman közíró: Politikai értelemben nem számított. Viszont a KISZ sejteket megszervező káderpalántáknak igenis számított, mert fentről úgy ítélték meg a mozgalmi munkájukat, amilyen sikeresek voltak a beszevezésben és a tagság aktivizálásában. Ezért a kimaradók meg is kapták a jellemzésükben az olyan kitételeket, hogy deviánsok, nem közösségi emberek blablabla.

morph on deer 2019.06.17. 11:21:15

@MAXVAL bircaman közíró:
“Aki nem volt nyugdíjas vagy pap vagy súlyos beteg, az mind”

Meg aki az volt, az is mind. Ugyanis a nyugdíjas meg a beteg konkrétan függött a rendszertől, a pap meg aktívan együttműködött vele. A relatíve kevés békepapon túl főleg azért, hogy a status qui fennmaradjon, azaz a hitélet ne ütközzön lépten-nyomon akadályokba.
Ne feledd, hogy a templomok állagmegőrzése és felújítása egyértelműen állami feladat volt, mégis megtörtént. Ez mindenképpen igényelt bizonyos fokú kooperációt, ami természetesen nem jelent okvetlenül rendszerpástiságot.

2019.06.17. 11:27:45

@Brix:

Már megint hülyeséget beszélsz, szokás szerint.

A váltópárti választási rendszert az ellenzéki kerekasztalnál dolgozták ki.

Vedd már ki a fejed a seggedből, ha látni is szeretnél.

chrisred 2019.06.17. 11:29:30

@MAXVAL bircaman közíró: Ez nnm egészen igaz, sokféle szakszervezet volt, ágazatonként más jelleggel, hagyományokkal, szereppel. Az irányító központi vízfej valóban államszocialista csinálmány volt , de azzal a mezei szakszervezeti tagoknak szinte semmi kapcsolata nem volt. Egyébként pont fordítva volt, a jókádereknek nem volt érdemes belépnie a munkahelyi szakszervezetbe, semmi előnyt nem kaptak ahhoz képest, amit amúgy is ki tudtak járni maguknak. Azoknak jött jól, akiknek nem volt hátszele, pártkapcsolata, "munkásmozgalmi múltja".

2019.06.17. 11:30:31

@Brix:

Magyarországon nincs sem szélsőjobb-, sem szélsőbalodali párt. Ha van politikai szélsőség az a dk, meg a hozzá hasonló liberofasiszta pártocskák.

2019.06.17. 11:33:33

@chrisred:

Miért, középréteg, középosztály van?

2019.06.17. 11:37:06

@Brix:

A "liberális jogrend" alatt gondolom a liberális diktatúrát megvédeni hivatott jogszabályokat érted.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 11:38:41

@chrisred:

Nyilván segített a KISZ-karrier, de ahhoz teljesen ott kellett lenni. Szimpla iskolai titkársággal sehová se jutottál.

Ahhoz, hogy legyen eredménye is, át kellett menni a területi KISZ-bizottságba alkalmazottnak, amihez már kapcsolatok is kellettek.

2019.06.17. 11:40:05

@Brix:

Vagyis az európai alapértékek a liberofasiszta mantrákkal egyenlőek szerinted. És ebből kifolyólag, mindenki, aki ezt a szemetet meg meri kérdőjelezni az fasiszta, nacionalista, populista, rasszista, homofób, antiszemita.....ja ez utóbbi már kevésbé. Mert ugye a zsidók már nem haverok.

chrisred 2019.06.17. 11:40:15

@MAXVAL bircaman közíró: "A Munkásőrség marginális szervezet volt, kevesen voltak benne."

De hozzátoldottam az mhk-t is, ami félmilliós tömegmozgalom volt.

chrisred 2019.06.17. 11:42:31

@Quercus Maximus: Hogyne lenne. Legalábbis középrétegek, osztályszintű tagozódás az információs társadalomban nem értelmezhető.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 11:45:29

@chrisred:

"a kimaradók meg is kapták a jellemzésükben az olyan kitételeket, hogy deviánsok, nem közösségi emberek"

Ami csak akkor számított, ha politikai karriert akartál.

Világít a torony 2019.06.17. 11:47:48

@ulpius66: "Te nyilvánvalóan egyenesági leszármazottja van a kommunistáknak, hiszen a liberálisok a kommunisták édesgyermekei!"
Deák Ferenc a távolból is gratulál az elmebeteg okfejtéseidhez, de talán még Kossuth Lajos is.
A Fidesz joggal büszke az agyhalottjaira.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 11:48:59

@morph on deer:

Azt mondtam, alig volt pár kivétel, ahol nem kellett formálisan a rendszer részének lenni. Azt nem mondtam, hogy ezeken a helyeken ellenzékieskedni lehetett.

Pl. a kevés egyházi iskolában nem volt KISZ-szervezet. Azaz be se kellett lépni. De ezeket az iskolát az átlagnál is jobban figyelték, nincs-e valami klubmozgalom, stb.

chrisred 2019.06.17. 11:50:12

@MAXVAL bircaman közíró: A karrier kezdetén, amikor ismeretlenként bekerültél a munkahelyedre, minden számitott. Ez a papír azt jelentette, egyedül vagy, kapcsolatok nélkül, lehet téged cseszegetni és háttérbe szorítani. Nem jön majd számonkérő telefon valamilyen illetékes elvtárstól.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 11:53:28

@chrisred:

A szakszervezeti tevékenység akkoriban 3 dolgot jelentett:
- prémiumok osztása,
- munkahelyi kitüntetésekre javaslat adása,
- üdülési beutalók osztása.

Semmi egyéb. S fentiekben minden érdekelt volt anyagilag. Elvileg lehetett nem szakszervezeti tagként is részesülni mindebben, a gyakorlatban nem. A szakszervezetbe is úgy lépett be az ember, hogy az új dolgozó az lett és kész, külön kellett szólnia, ha nem akar. Kb. mint az úttörőség, az én osztályomban az is úttörő lett, akit nem avattak fel. Az osztályfőnök megmondta "aki tanuló, az úttörő", s pont.

2019.06.17. 11:54:30

@morph on deer:

És az kinek a sara,hogy ez így van? Nem a gengszterváltás utáni 20 év liberós ámokfutásának? Nem azoknak a sara, akik úgy gondolták, elegendő a demokratikus intézmények bevezetése, de ennek működtetésére már nem kell megtanítani az állampolgárokat? Minek is kellett volna. A kommunista intézményeket működtették a kommunisták, a liberós "demokratikus" intézményeket működtették a libbantak, a népnek meg mindkét esetben kuss volt. Még hogy majd megtanítani őket a demokrácia játékszabályaira. Arra, hogy joguk, és kötelességük a közügyekben való részvétel, a politika, a politikusok ellenőrzése, számonkérése. Lófaszt!

2010 nem a magyar nép sara, nem a "fideszbirkákké", hanem a 20 évig ámokfutó liberós söpredéké.

konrada 2019.06.17. 11:54:45

@MAXVAL bircaman közíró:
...viszont oda meg általában már kettős tagsággal, párttagként juthatott el.

Ezt nem képes a Christed gyerek felfogni.
Nálunk az iskolában volt persze minden osztálynak saját kisz-alapszervezeti titkára - mert az kellett- de általában a leghülyébb lett, az aki nem tudta lerázni magáról.
De ettől még a mozgalmi élet nuku volt.
Ha valami látszat volt is, az a lelkes iskolai párttitkár volt, aki azért kavart-szervezkedett, hogy ő legyen a diri.

2019.06.17. 11:56:05

@nemecsekerno_007:

Aki a kétfarkúkutyákban látja a megoldást Magyarország problémáira, az finoman fogalmazva is klinikai eset.

konrada 2019.06.17. 11:56:37

@chrisred:
Na de minek?
miért nem toldottad hozzá a szabász-varrász szakkört is?
Annyi értelme lett volna, mint az mhk hozzátoldása...;))

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 11:59:16

@chrisred:

Ami szintén lényegtelen volt politikaiéag. Ha bizonyos dolgokat akartál csinálni, CSAK ott tehetted meg.

Volt akkoriban egy barátnőm, aki egy cikk elolvasása után, elhatározta, repülésirányító lesz. S mindenben részt akart venni, ami kapcsolatos a témával, így elment pl. ejtőernyős tanfolyamra, majd motornélküli repülősre is. Így tagja lett az illető szervezetnek, ugyanis ilyen tanfolyamok csak ott voltak annak idején, a 80-as években.

Világít a torony 2019.06.17. 12:00:16

@Quercus Maximus:
"Magyarországon nincs sem szélsőjobb-, sem szélsőbalodali párt. Ha van politikai szélsőség az a dk, meg a hozzá hasonló liberofasiszta pártocskák."
Az agyhalottak lelkesen eszik az eléjük rakott cukrozott ßart. Legyél te kivétel, mutass rá mi a szélsőséges a DK. politikájában? Kapsz B lehetőséget is. Mitől liberofasiszta a Momentum? Amennyiben egyikre sem sikeredik értelmes válasz, akkor csak annyit tegyél meg, hogy magyarázd el mit jelent a liberofasiszta?
Azzal tisztában vagy így a végén, hogy mekkora ökörséget firkáztál? Amennyiben nincs szélsőjobb, de szélsőbal párt sem, de politikailag mégis csak van? Fel bírod fogni, mekkora orbitális faßsággal pattantál ki a parkettra billegni?

2019.06.17. 12:02:58

@chrisred:

Magyarországon gyakorlatilag nincs olyan, hogy középosztály. A nyugati világban sem nagyon van már olyan.

A középosztályt azok a polgárok alkotják, akik anyagilag függetlenek a regnáló kormányoktól, akik megfelelőismeretekkel rendelkeznek a közügyek megértéséhez, befolyásolásához, irányításához, akiket a politika nem tud megfélemlíteni, befolyásolni. Magyarországon nagyon kevés ember felel meg ezen kritériumoknak, de ez ma már elmondható az egész nyugati világra.

És ez egyértelműen a '70-es évek végtől tartó neoliberális idiótizmusnak, ámokfutásnak köszönhető.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 12:10:40

@chrisred:

Sokkal többet ért egy jó ismerettség, mint az, hogy az iskolában KISZ-titkár voltál. Más szint volt az.

A rendszer sokkal bonyolultabb volt annál, mint amit hiszel róla. Hiába volt totális diktatúra, az alrendszerei önállóan működtek, csak a legfelsőbb szinten futottak össze a szálak. Szóval X állami cég vezetése szart arra, hogy dolgozója ki mi volt a KISZ-ben, ennek nulla jelentősége volt.

Személyes élményem: a túlbuzgó alapszervezeti KISZ-titkár valódi jellemzést írt a diákokról 1984-ben, egyeseket pl. NEM javasolt továbbtanulásra, miközben a szokás az volt, hogy a KISZ javasol MINDENKIT, vita nélkül, sablonszöveggel. 3 nap múlva behívta a KISZ-titkárt a kerületi pártszervezet, ott ezt mondták neki "most visszamész, buzikám, s minden negatív ajánlást átírsz, kapsz rá 1 órát, ha nem leszel kész, olyan kitalált ügybe keverünk, hogy börtön lesz a vége".

chrisred 2019.06.17. 12:11:55

@MAXVAL bircaman közíró: Nem, ugyanúgy, mint a KISZ tagságnál, alá kellett írni a belépési nyilatkozatot, semmi automatizmus nem volt.

A szakszervezetnek ennél azért jóval több hivatalos és informális szerepe volt. Ha mondjuk a szakit le akarták helyezni Bogdányba, mint Salamon Bélát, és nem volt semmi csókja, a szakszervezeti vonalat még megjátszhatta. És még ezer

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 12:14:36

@konrada:

Ez is iskolafüggő volt. Az én budapesti általános iskolámban pl. a párttitkár a gyakorlati tanár volt, s passzív egyéniség. De tény, volt ahol a párttitkár volt az igazgató felettese.

chrisred 2019.06.17. 12:15:09

@MAXVAL bircaman közíró: Gyurcsány KISZ szerepét a ballibek marginalizálják, Orbánék pártállami beágyazódását a NER, mindkettőről egyszerre legfeljebb a kurucinfó ír.

chrisred 2019.06.17. 12:17:16

@MAXVAL bircaman közíró: Külön működtek, de a káderek attól voltak káderek, hogy mindenki ismert mindenkit.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 12:20:26

@chrisred:

De facto automatizmus volt, erre utaltam. A papírt eléd tették "itt írd alá".

Nyilván munkahelyfüggő is volt. A cégeknél volt a vezetőség: az igazgató és a párttitkár, s 2 "kistestvérük", a szakszervezeti titkár és a KISZ-titkár. Sok dologtól függött, ki tud-e valaki valamit harcolni.

A kádári reformok azt jelentették, hogy a 70-es évek elejétől már az igazgató volt az igazi vezető, s a párttitkár csak kifejezetten politikai ügyekben pofázhatott.

2019.06.17. 12:21:47

@Világít a torony:

Akkor figyelj kicsihuszár. Ti itt középről beszéltek. Ki tartozik a középbe? Minden olyan párt, akiket megszálltak a liberálisok? Nincs jelentősége annak, hogy egy párt konzervatívnak tartja magát (CDU), vagy éppen baloldalinak (SPD), mert mindegyik a liberósok befolyása alatt áll. Ezért mára gyakorlatilag megszűntek a szó hagyományos értelmében vett baloldali pártok. Megszállták őket a liberofasiszták. De ugyan ez érvényes a jobboldalra is. A liberális diktatúra ma egyeduralkodó a nyugati világban.
Vagyis csak az lehet középen, aki a liberós dogmákat szajkózza. Aki nem, az szélsőséges.

Egy olyan párt, amely nemzetállam ellenes, amely az Európai Egyesült Államokat vizionálja, amely kivenné a polgárok kezéből a döntési jogot arról, hogy a saját sorsukról, a saját életükről, a saját hazájukról maguk döntsenek, és ezt a jogot odaadná egy "világkormány" kezébe, na az a szélsőséges. A momentum szimpla szdsz klón. Az szdsz egy liberofasiszta párt volt.

A liberalizmus ugyan olyan ordas eszme, mint a fasizmus, vagy a kommunizmus. Egy szűk kisebbség érdekeit érvényesíti a többség akaratával szemben, ezért semmiköze a demokráciához. Annál több a fasizmushoz. És ugyan oda kell vetnünk, mint az elődeit. A történelem szemétdombjára.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 12:23:17

@chrisred:

A kettő között az eltérés óriási, azonos szinten említeni abszurdum, ezt te is tudod.

konrada 2019.06.17. 12:27:29

@chrisred:
Ebben is tévedsz. Gyakorlatilag mindenki szakszervezeti tag volt, így qrvára leszarta a szakfunkci, hogy kit akarnak letenni Bogdányba, ha nem volt a csókos köre.
A szakszervezetnek alapvetően 3 funkciója volt: kiosztani a segélyeket, meghatározni ki megy az üdülőbe, majd a csókosokkal közösen elkölteni a többi pénzt külföldi utazásra...

chrisred 2019.06.17. 12:28:01

@Quercus Maximus: Amint írtam, osztályok nincsenek.

"A középosztályt azok a polgárok alkotják, akik anyagilag függetlenek a regnáló kormányoktól,..."

Ennyi pont elég, azzal a kiigazítással, hogy középrétegekről van szó, és hogy nem elsősorban anyagi függőségről van szó, hanem az életmódjuk fenntartásáról. A nyugati világban ezeknek a rétegeknek a társadalmi szerepe elsősorban a társadalmak elöregedése, a korfa megváltozása miatt szorult vissza. Vagyis valóban a jólét, a meghosszabbodott élettartam az oka, tehát a polgári demokratikus berendezkedés sikerességének az eredménye - ezt hívják sokan liberalizmusnak.

Én de genere Mi 2019.06.17. 12:41:55

@MAXVAL bircaman közíró:

Csak nem az ide települt német autógyárak elleni durva fellépéseire gondolsz? :DD

2019.06.17. 12:43:07

@chrisred:

Alapvető tévedés.

A középosztály definíciójához elengedhetetlen a közügyekben való aktív részvétel. Ez Magyarországon soha nem működött, nyugaton pedig csak a jóléti kapitalizmus idején.
A neoliberális ámokfutás volt az, amivel elkezdődött a középosztály amortizációja, és nem a korfa. Annak ehhez semmi köze. A társadalmi egyenlőtlenségek szélsőségessé válása, a reálbérek stagnálása, az, hogy a lator államban, az usa-ban, de a nyugati világ szinte minden országában a fiatalok elsöprő többsége nagyságrendileg rosszabbul él, mint a szüleik, a nagyszüleik, az, hogy a tőke foglyul ejtette a nyugati kormányokat, akik már nem a választók, hanem a gazdáik, fogva tartóik érdekeit szolgálják....na ezek vezettek a középosztály meggyengüléséhez.

Ha ez a "jólét" jelenti a liberalizmust, akkor épp itt az ideje megszabadulni tőle.

Világít a torony 2019.06.17. 12:46:22

@Quercus Maximus: Összezagyválsz minden ökörséget.
" Egy olyan párt, amely nemzetállam ellenes, amely az Európai Egyesült Államokat vizionálja, amely kivenné a polgárok kezéből a döntési jogot arról, hogy a saját sorsukról, a saját életükről, a saját hazájukról maguk döntsenek, és ezt a jogot odaadná egy "világkormány" kezébe, na az a szélsőséges."
A kis nemzetállamok egy vihar esetén elsőként vesznek el, főként az olyanok, ahol nincs erős saját jogú nemzetgazdaság, tisztán bérmunkából élnek. A szorosabb európai kapcsolat a megmaradás záloga.
A fidesz azért tartja a hülyéit, mert azok nem gondolkodnak. Kérd meg valamelyik , még gondolkodni képes ismerősöd, hogy értékelje azt a rengeteg faßságot, melyeket kiötöltél. De ne barátot mert lehet, átértékeli a dolgokat veled kapcsolatban. Nagyon zavaros amit fejtegetsz.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 12:46:45

@chrisred:

Az már a későkádári idő, amikor a személyes ismertség többet ért, mint a Párt, KISZ, Szakszervezet együttvéve.

Kádár azt csinálta, hogy a 2 fő eszmei frakciót szétvűéasztotta, mindenkinek teljhatalmat adva a maga területén. A "balosoknak" maradt a hadsereg, a rendőrség, s titkosszolgálat, a szocialista külügyek, az oktatás, a cenzúra, a "technokratáknak" pedig a pénzügy, a közgazdaság, a külkereskedelem, a nyugati külügyek.

Andy73 2019.06.17. 12:50:08

"miután a választáson résztvevők 68%-a döntött a Fidesz-KDNP-DK konglomerátum valamelyike mellett."
Meglehetősen érdekes ez a párosítás.

"(Az MSZP-t csak kegyeleti okokból nem említem most)"
Pedig ők is kaptak egy mandátumot, és Ujhelyi a DK-val együtt ül be az EU szoci frakciójába. Úgyhogy a DK-t inkább velük párosítsd, mint a Fidesz-KDNP-vel, mert ők a "baloldali ellenzék", míg a Momentum a liberális, együtt pedig a balliberális.

Egyébként nem oszt nem szoroz, a lényeg, hogy a Fidesz-KDNP önmagában is 52 %-ot kapott, többet mint a tavalyi kétharmadkor. A többi futottak még kategória.

2019.06.17. 12:52:41

@Világít a torony:

Ráérsz kicsihuszár?

Elkezdjem neked fölsorolni mondjuk az elmúlt 500 év "viharait". Aztán tiéd lesz a könnyebb feladat. Fölsorolod azokat a kicsi nemzetállamokat, akik ezt túlélték, és még mindig megvannak. Kezdheted Magyarországgal.

Szóval lehet felejteni a hülye libbant mantrát. Nem vagyok rá vevő.

chrisred 2019.06.17. 13:03:56

@Quercus Maximus: Na de előbb arról volt szó, hogy megfelelő ismeretekkel kell rendelkeznie a közügyek megértéséhez. Ami teljesen más tészta. Amiről most írsz, azok a polgári demokratikus berendezkedés alapkövei, az önkormányzatiság, a szubszidiaritás. Hogy a polgároknak joga van a helyi közügyeiket önállóan intézni, a közéletben szerepet vállalni személyesen vagy civil szervezeteken keresztül. Ez nem ismeretek vagy képesség kérdése.

2019.06.17. 13:06:47

A demokrácia és a nemzet fogalma egymástól elválaszthatatlan. Nincs olyan, hogy európai demokrácia, demokratikus értékek. Olyan sincs, hogy globális demokrácia. A demokráciát egy adott konkrét nemzet polgárai alakítják ki, formálják, védik, őrzik. Mindezt a saját belátásuk szerint a többség akaratát érvényesítve. Nincs olyan, hogy egyendemokrácia. Ez csak az elborult libbant elmék agyszüleménye. A demokrácia az, amit a többség annak tart. Egy nemzeti többség. És ezt senkinek, semmilyen szarganajtiniknek sorosoknak, junckereknek nincs joga megkérdőjelezni. Sem Magyarország, sem Lengyelország, sem más országok esetében.

Yuval Noah Harari ismert történész mondotta:

"A demokratikus választások koncepciója is a nacionalista gondolatokon alapszik, és éppen ezért nem véletlen, hogy olyan helyeken alakult ki először a demokrácia (lásd Nagy-Britannia) ahol a nemzeti gondolat már korábban megjelent."

Én de genere Mi 2019.06.17. 13:08:51

@MAXVAL bircaman közíró:

Mint a leghitelesebb példa a hős - s szerinted a leginkább-ellenálló - Viktorunk nagy-nagy "rendszerellenességére". :D

Mondjuk pl. a - bizonyára szintén rendkívül rendszerellenes :D - vejkóját sem egy háborúellenes, pucéran énekelgető balatoni hippitábor vezetőjeként ismerhetjük. De még csak szorgos kibuc földművesként sem.

Azaz,
a) rosszul látod, s súlyosan tévedsz;
b) mellébeszélsz.

2019.06.17. 13:14:25

@chrisred:

De az. Az anyagi jólét nem elegendő a közügyek megértéséhez, befolyásolásához, a civil szféra megszervezéséhez, működtetéséhez, az önkormányzatiság demokratizálásához. Ahhoz tudás, ismeret is szükséges. Aminek megszerzését kétségtelenül befolyásolja a vagyon.

konrada 2019.06.17. 13:16:39

@chrisred:
Valóban: biztos van egy olyan univerzum, ahol egy fiatalkorú középiskolás kisz-titkársága azonos értékű egy diplomázott főállásúként, a KISZ KB egyik elnökének a szintjével...

...de szvsz. maradjunk még itt a földön...

Én de genere Mi 2019.06.17. 13:19:23

@Quercus Maximus:

Törit ugye sosem tanultál, marslakó? A harci vakondodat hol hagytad?
Így ki véd majd meg??? :P

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 13:26:24

@Én de genere Mi:

Azt mondod, az egyetlen elfogadható módszer egy háborúban a frontális támadás, s minden egyéb gyávaság, megalkuvás?

Én de genere Mi 2019.06.17. 13:28:59

@MAXVAL bircaman közíró:

Nem, nem ezt mondom.
De a haszonélvezőket "ellenállók"-nak titulálni csúnya csúsztatás. :D

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 13:38:20

@Én de genere Mi:

Haszonélvezői az idegen elnyomásnak? Nem hsizem.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 13:45:01

@chrisred: @Quercus Maximus:

Aki el van foglalva egész nap saját megélhetése megteremtésével, plusz nem is mer pofázni, mert esetleg munkáltatója ellenkező véleményen van politikai kérdésben, az nem egy hatásos civil aktivista.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 13:51:33

@konrada:

A náci rezsim főbűnösei:
- Goering, a náci légierő főparancsnoka,
- Himmler, náci belügyminiszter,
- Goebbels, náci propagandaminiszter,
- X, a 456. számú iskola Hitlerjugend-szervezetének titkára.

chrisred 2019.06.17. 14:00:39

@MAXVAL bircaman közíró: A kettejük relatív összehasonlitásában nyilvánvalóan, de egy körön kivüli, nem beágyazódott ember szemszögéből lényegében mindegy.

chrisred 2019.06.17. 14:04:02

@MAXVAL bircaman közíró: Ezt neveztem az életmód fenntartásának, és nem az aktuális, hanem a gyakorlatban minden potenciális munkáltató számít.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 14:07:14

@chrisred:

Mi ok lett volna egyáltalán nem beágyazódott emberekkel dolgozni kizárólag? (llyen alig volt az osrzágban.)

Ezzel gyakorlatilag az összes ellenzékit áthúzod, hiszen 99 %-uk kapcsolatban állt valamilyen szinten a rendszerrel?

chrisred 2019.06.17. 14:09:50

@MAXVAL bircaman közíró: Baldur von Schirach volt a Hitlerjugend vezetője, de nem ezért ítélték el háborús bűnösként, hanem Bécs kinevezett birodalmi vezetőjeként végrehajtott deportálásokért.

chrisred 2019.06.17. 14:11:59

@MAXVAL bircaman közíró: Nem az összes ellenzékit, csupán a rendszerváltó "ellenzéket", a kerekasztalosokat. És nem a 95%-ot, hanem a 100%-át.

Én de genere Mi 2019.06.17. 14:16:58

@MAXVAL bircaman közíró:

MIBEN nyomták el az idegenek Viktort?

Nem engedte meg "Brüsszel" a Real Madridnak, hogy leigazolja őt?
Vagy az - amúgy valóban sokszor lator - Usa tett volna ennek keresztbe?

Vagy nem engedték neki, a liberalizmus dúló 20 évében, hogy Grippeneket vegyen, amikor egyszer csak hirtelen épp az jutott eszébe? Vagy nem engedték meg neki - bár ő nagyon-nagyon szerette volna -, hogy D.Tomika vagy B.Zsót képviseljen minket az egyetlen hiteles nemzetközi antialkoholista szövetségben?

Nem engedték neki, hogy NE engedje be az IMF-et?
Nem engedték neki, hogy szerződjön az oroszokkal? Akkor Paks mi?
Vagy?

Az, hogy Magyarország által korábban vagy akár őalatta aláírt szerződéseket megpróbáltak úgy-ahogy betartatni vele, nos, az egy falujabéli tenyérbecsapásos üzlet esetén is előfordul. Az meg, hogy te szeretnéd, ha Magyarország mihamarabb elhagyná az EU-t az, s ez nem történt meg, vagy még nem történt meg, az NEM Viktor elnyomása ...

De ha már:
Miért ment bele, hogy tőlünk induló globalista gépek bombázzák Szerbiát?
Akkor hol volt a hős ellenállása?
Azt reklamáld! ...

konrada 2019.06.17. 14:17:16

@MAXVAL bircaman közíró:
...azért én azt a csúnya X-et nem a végére írtam volna, mert még azt hiszik, ez egy sorrend, miközben tudjuk, az a fránya X...!!!

...persze külső szemlélő azt hiszi, most poénkodunk.
...pedig akad a németeknél nem egy olyan beosztott kis adminisztrátor aki csak azért, mert létezett, több év börtönt kapott a németeknél így 70+ év után, mint nem egy főbűnös.
Szóval azt az X-et írd csak előre!

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 14:44:54

@chrisred:

Orbán nem volt a KISZ vezetője, hanem pont ellenkezőleg, éppen a KISZ ellenében hozott létre egy ellenzéki ifjúsági szervezetet, s annak lett a vezetője. Azaz példád rossz.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 14:48:00

@Én de genere Mi:

Orbán szakítani próbál a korábbi konszenzusos modellel, ezért kell őt támogatnunk most, ennyi az egész. Mi nem érthető ezen számodra?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 14:52:32

@Én de genere Mi:

"Miért ment bele, hogy tőlünk induló globalista gépek bombázzák Szerbiát?"

Érvelési hibát követsz el.

A kérdés nem Orbán politikájának tökéletességéről szólt. Senki se mondta pl., hogy:
- Orbán tévedhetetlen,
- Orbán ideális,
- Orbán teljes politikai vonala jó.

Konkrétan a 2010 előtti Orbán nem volt jó, semmiben se, ill. ha valamiben az is volt, nem volt az lényeges kérdés. Az 1988-2010 közti Orbán szerves részese volt a háttérhatalmista konszenzusnak, a liberális görénykurzusnak.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 14:55:50

@konrada:

Még a németek elleni totális rombolásban se jutott eszébe senkinek, hogy minden mezei párttagot, sőt Hitlerjugend-tagot meg kellene büntetni. A kis adminisztrátorokat is kizárólag a koncentrációs táborok esetében üldözik mind a mai napig.

Én de genere Mi 2019.06.17. 14:59:31

@MAXVAL bircaman közíró:

Az abszolutista, diktálásos modell semmivel sem jobb, sőt ROSSZABB mint a konszenzusos. (Lásd a történelmet.)
S ez így lenne mind egyetlen abszolutista óriásállamként, mind pedig sok kis abszolutista államocska marakodó egymás melletti formájában.

Mi ezen a nem érthető?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 15:13:47

@Én de genere Mi:

A rossz konszenzus szétzúzandó.

Jelenleg 2 oldal van:
- a rendszerhű erők: ballibek, Jobbik, "kiábrándult fideszesek", most már az LMP is átállt ide,
- a rendszerkritikus erők: Fidesz, egyes marginális szélsőbalosok és szélsőjobbosok, a korábbi LMP.

Nem engedhetjük meg az előbbiek visszapofátlandkodását a hatalomba, akkor se, ha jogos kritika érheti Orbánt sok ügyben.

Én de genere Mi 2019.06.17. 15:28:34

@MAXVAL bircaman közíró:

Ugyan már ...

Európa, s Európán belül Magyarország is egy gazdasági világrend része.
Mely világrendből csak nagyon izoláltan - lásd Észak-Korea, de még az sem százszázalékosan, hisz Kínán keresztül van technológiai és egyéb köldökzsinórja -, vagy nagyon elmaradottan (világtól elzárt pápua hegyi törzsek, stb.) maradhatsz ki. Még Kína sem tehette meg, hogy kimaradjon.

Ez meghatározza a lehetőségeidet, mozgásteredet. Ha fejre állsz, akkor is.
A lehetőségeid függnek a méretedtől, lakosságod létszámától, a környezetedtől (a több mint 100 milliós és technológiailag kifejezetten fejlett Japánnak sokkal kevésbé kellene izgulnia, ha nem Kína oldalában, hanem mondjuk Írország és Spanyolország között terülne el a tengerben), ásványkincseidtől, katonai erődtől, hagyományos szövetségi kapcsoltaidtól. De nem tudnak a rendszeren "kívülállóvá" tenni.

Viktor NEM küzd ez ellen (lásd eredeti példám, az idetelepült német autógyárak kiszolgálása), hanem kaszálni próbál rajta, s persze minél nagyobb kizárólagosan saját homokozót. Ha ez ellen küzdene, akkor NEM vejkó, Lölö, Lala, stb.-k lennének a kiemeltek, hanem tehetséges emberek. Mert megfelelő lehetőségekkel a kezükben a tehetséges emberek tudnának többet tenni az országért. (Világrendet megváltani viszont ők sem!)
Akkor hatékonyabb, vállalkozó- és polgárbarátabb közigazgatás lenne. Akkor üdvözlendő lenne errefelé a tanulás, gondolkodás, tudás. Érték lenne az egyetem, az akadémia, a könyvtár. A kultúra, a műveltség.

A te szakrális világ álomképedhez Viktornak semmi, de semmi köze. Ő és az ő világa nem Savanaroláé, vagy egy oszlopszent orosz szerzetesé, netán egy utópistáé, nagyon-nagyon nem az. Amit ő hoz(na) az - legalábbis európai viszonylatban - sokkal durvább, csúfabb társadalmi piramis, mint amit a jelen európai rend jelent. Lásd Moldova, Koszovó kontra balti államok a számodra hivatkozási alap "kisemberek" mindennapi élete szempontjából. Az ő jövendő világa egy kilátástalan, szomorú sci-fi.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 15:35:28

@Én de genere Mi:

Mint mondtam, senki se mondta, hogy Orbán a megoldás. Nem az. Ő a jobb a jelenleg meglévő 2 opció közül.

Hozzáállásod kb. olyan, mintha éhes lennél, majd az étellehetőségeket látva úgy döntesz, akkor inkább éhenhalsz, hisz egyik se a kedvenced.

Én de genere Mi 2019.06.17. 15:38:54

@MAXVAL bircaman közíró:

Fényevő vagyok.

A szakralitás egy meghatározott szintjének meghaladását követően már működik, mint láthatod. ;)

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.17. 16:18:33

@Én de genere Mi:

Gondolnunk kell a kisemberekre. Mi megoldjuk mint fénylények, de ki fog akkor törődni a tömegemberekkel?

morph on deer 2019.06.17. 16:30:48

@Quercus Maximus:
“Nem azoknak a sara, akik úgy gondolták, elegendő a demokratikus intézmények bevezetése, de ennek működtetésére már nem kell megtanítani az állampolgárokat?”

De.
Más kérdés, hogy vélményem szerint ők sem ismerték a demokrácia gyakorlati működését, hanem a szokásos hazai módon kitaláltak egyet. Mert nekünk soha semmi nem jó, ami máshol már bizonyítottan működik, mert mi jobban tudjuk.
Ezen sajna az sem segít, hogy még a fogalmak jelentését is megpróbálja a hatalom érdekei szerint elzorzítani, - lásd liberális és illiberális például, - így aztán mára teljes a fogalomzavar. Mert mondjuk a demokrácia sem a többség TELJhatalmát jelenti, ugyanis az a bolsevizmus, stb.

Viszont az a gond, hogy a kormányváltás első kormánya nem liberális volt, hanem nemzeti konzervatív, szóval nem világos, hogy milyen alapon lőcsölöd rá ezt a múlasztást a szoc-lib kormányokra?

morph on deer 2019.06.17. 16:32:51

@MAXVAL bircaman közíró:
“...de ki fog akkor törődni a tömegemberekkel?”

Hát majd a Tiborcz, és az ő kis lámpácskái! :))

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.17. 16:33:52

@morph on deer: Annyi eredménye mindenképpen van,hogy egy fontos határállamban-nálunk-nem tudnak a sorosista ügynökök a hatalom közelébe kerülni.Olaszországban is kedvező belpolotikai változások vannak.Az EU központjában lassú szívós munkával kell a bevándorlásellenes álláspontot érvényre juttatni.Addig is keményen és következetesen kell alkalmazni a kisebbségi blokkot,ahol csak lehet, a sorosista tervek akadályozása érdekében..

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.17. 17:47:39

@nemecsekerno_007: Azt az orbánt akik kisz komcsi volt és szintén benne volt a rendszerváltásnak nevezett...

Világít a torony 2019.06.17. 23:34:25

@chrisred: @Quercus Maximus: " Fölsorolod azokat a kicsi nemzetállamokat, akik ezt túlélték, és még mindig megvannak. Kezdheted Magyarországgal."
Magyarország területe jelenleg 93.036 km2. Még sosem volt ennyire nagy.....
Vagy mi van? Ennek az országnak a végzetét a sötét és agyatlan Fidesz szavazók jelentik. Mint pl. te, aki a liberalizmus vívmányait használod nap mint nap. Azok sikere nélkül uradalmi ökörhajtó lennél tán még ma is, jó esetben. Persze, lehet az is vagy.

2019.06.18. 05:26:54

@Világít a torony:

A szokásos libbant menetrend. Nincsenek érvek, jön a személyeskedés.

Nézz be a határátkelő nevű liberofasiszta blogra. Imádni fognak.

Világít a torony 2019.06.18. 09:24:10

@Quercus Maximus: Ostoba alakzat. Ott vannak az érvek, csak agyad nincs hozzá értékelni.

Én de genere Mi 2019.06.18. 10:05:43

@Quercus Maximus:

"Nincsenek érvek" :DDD

Mondja ezt a harci vakondok nagy szőrös gombjának - mint a Legfőbb Érv - legnagyobb híve és támogatója.

Marslakócska, marslakócska, minden fénytől védett pici marslakócska,
nem kellene végre gerincet növesztened?

2019.06.18. 10:12:08

@Világít a torony:

Ismerős és unalmas duma. Úgy látom, te is csatlakoztál a degenrális genetikai hulladék selyemfiú csapatához. Náluk alapelvárás, hogy mondod a semmit.

Világít a torony 2019.06.18. 10:44:42

@Quercus Maximus: Agyatlanul ennyire futja neked. Ez eddig is sejthető volt, de te még lelkesen bizonygatod is kormányplakát emberke. Jó nagyok, meg színesek ugye?

Én de genere Mi 2019.06.18. 12:20:24

@Quercus Maximus:

Hűha, sok éves munkádba kerülhetett ennyi komoly "érvet" összeszedni! :DDD

Diákhang

A diákok és a fiatal generáció politikai és társadalmi felelősségvállalását ösztönző blog.

Friss topikok